Gazdaság

Megvetted álmaid telkét. Na, de mi a következő lépés?

Ha építkeztél már valaha, tudod, hogy milyen hosszú és fáradságos az út onnantól, hogy megvásároltad álmaid telkét, addig, hogy beköltözhettél régóta áhított otthonodba. És azt is tudod, hogy minden nehézség ellenére mennyire megérte az egész folyamat, amire már csak a teraszodon, vagy a nappalidban üldögélve gondolsz vissza. Ha még nem építkeztél, akkor csak sejtheted mindezt, hiszen mindenki tudja, hogy mennyi döntés, mennyi feladat merül fel egy építkezés során. Akár az első, akár a sokadik építkezésbe vágsz bele, érdemes végiggondolni, mikre kell figyelni, mielőtt belevágnál életed egyik nagy projektjébe.

A nulladik lépés

Tegyük fel, hogy már tudod, milyen környezetben, hol szeretnél lakni, ugyanis az ideális telek kiválasztása is megér egy külön misét. Most onnan indulunk, hogy már kiválasztottad a megfelelő építési telket – remélhetőleg jó szomszédokkal, bekötött közművekkel, stb. –, és már csak a házra kell koncentrálnod.

Ilyenkor a nulladik lépés nem más, mint a költségvetés reális átgondolása. Általánosságban igaz, hogy a szerkezetkész állapot a teljes költségvetésnek körülbelül 35-45 százalékát teszi ki, de ez sok mindentől függhet, ezért fontos az anyagiak okos áttekintése, mielőtt bármihez is hozzáfognánk. A legtöbb ember élete során nem szerez túl sok tapasztalatot építkezéssel, így nem is elvárható, hogy mindennel tisztában legyen. Érdemes tapasztalt szaktanácsadókhoz fordulni: a hazai építőipar folyamatos változásban van, a jogi szabályok útvesztőjében pedig könnyű elveszni. A Wienerberger Mesterház Programja többek között azért jött létre, hogy segítséget, iránymutatást adjon az építkezőknek.

A koncepció

Mielőtt a szakemberek – mármint azok, akiket nem vonsz be a tervezésbe – munkához látnának, tudniuk kell, milyen igényeknek kell megfelelniük. Ha világosak az igények, tiszta a koncepció, akkor nem menet közben derül ki, hogy valami félrecsúszott. Egy építkezésnél mindig akkor érdemes – és olcsó – korrigálni, ha még a tervezőasztalon feltűnik a hiba.

Gondold végig, hogy mekkora családra tervezel: ne csak a jelenben élj, figyelj a jövőre is! Ugyanez igaz akkor, amikor a tervezésnél azt veszed számításba, hogy milyen életstílushoz szeretnéd igazítani az otthonod. Az életed folyamatosan változik, az otthonod viszont sokkal nehezebben.

Az építészeti stílus megtervezése, a külső és belső szerkezeti megoldásokon át, egészen odáig, hogy mikor, milyen dokumentumokat kell beadni a megfelelő helyekre, mind-mind már csak a koncepció megalkotása után következik.

A tudás itt nem csak hatalom, hanem sok-sok pénz is: egy rosszul megválasztott nyílászáró, egy nem elég energiatakarékos megoldás, egy átgondolatlanul kiválasztott falszerkezet hosszú évekre sok bosszúságot okozhat.

Szponzorált tartalom

A Wienerberger Mesterház programja díjmentes segítséget biztosít a tervezéstől a kivitelezés végéig, tehát nem futhatsz bele kellemetlen meglepetésekbe. A programról minden hasznos információ megtalálható itt, azonban érdemes megemlíteni, hogy a vállalat építészmérnökei például ingyen kiszámolják a szükséges anyagmennyiséget falazat, födém és tetőcserép esetén is, legyen szó bármely, a Wienerberger által forgalmazott termékről. A cikk a Wienerberger támogatásával készült.

Kiemelt kép: Getty Images

Megvetted álmaid telkét. Na, de mi a következő lépés? 1

Ajánlott videó

Olvasói sztorik