Gazdaság koronavírus

Formálódnak az új home office szabályai, új részletek derültek ki

A távmunkához adott rezsiutalvány már biztosan szerepel majd az ősszel a parlament elé kerülő, az otthoni munkavégzést támogató jogszabály-módosításban. A munkabiztonsági előírások, munkahelyi balesetek definiálása kapcsán azonban még vannak nyitott kérdések – mondta hétfőn az InfoRádiónak az Innovációs és Technológiai minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára, Bodó Sándor a tervezett Munka Törvénykönyve módosításról.

Az egyik legfontosabb változás a tervezetben, hogy az otthoni munkavégzés csak a munkaadó és a munkavállaló közös megállapodásán alapulhat. Ha csak az egyik fél akarja, akkor nem megoldható.Az államtitkár szerint ha mindkét fél akarja, akkor kell törvényhozói oldalról biztosítani azt a néhány fix pontot, amely alapján megállapodhatnak. A hét bizonyos napjain, esetleg a nap bizonyos óráiban is lehetne majd távmunkát végezni.

A másik fontos kérdés hogy ki viselje az otthoni munkavégzés költségeit. A Munka törvénykönyve fő szabály szerint ezt a munkaadónak írja elő, ha távmunkában foglalkoztatja a dolgozót. Mint írtuk, a jövőben elképzelhető hogy ez havi átalányt jelentene, legfeljebb a mindenkori minimálbér 10 százalékáig. A munkáltatói támogatás tehát idén 16 100 forint lehetne:

Otthoni munkavégzésért havi 16 ezer forintos rezsiátalány járhat
Átírják a Munka Törvénykönyvét. A munkahely nem rendelheti el egyoldalúan a home office-t.

Az államtitkár hangsúlyozta, ezzel a megoldással nem a bürokrácia növelése lenne a cél, ezért nem kérnének víz-, villany-, nyomtatószámlákat a dolgozóktól azokról a tételekről, amit alapesetben a munkáltató is biztosít a munkahelyen.

Bár a munkabiztonsági kérdésekkel kapcsolatos egyeztetések még befolyásolhatják a benyújtás pontos idejét, de a tárca a tervei szerint minél hamarabb, még az őszi időszakban a parlament elé terjesztenék a módosító javaslatokat. Ennek oka, hogy a járvány második hulláma itt van a nyakunkon, és elképzelhető, hogy újra olyan intézkedéseket kell alkalmazni, amelyek az atipikus foglalkoztatási formákat helyezik előtérbe, és akkor szükség lesz ezekre a szabályokra Bodó Sándor szerint.

Kiemelt kép: Farkas Norbert / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik