Gazdaság

Másfél milliárdos hitelből szépül Tiborczék Andrássy úti butikhotelje

Másfél milliárd forintos hitelt vett fel az Andrássy út 116. szám alatt található villa átalakítására és felújítására a miniszterelnök vejének érdekeltségébe tartozó társaság – tudta meg a 24.hu.

A Tiborcz István cégbirodalmába tartozó BPA116 Vagyonkezelő Kft. a Gránit Banktól kapott kölcsönt Weiss Manfréd egykori villájának átépítésére. A NER főutcájának számító Andrássy úton elhelyezkedő épületet Tiborcz üzlettársának, Paár Attila cége szerezte meg 2017-ben egy állami árverésen. A West Hungária Bau Vagyonkezelő Kft. (WHB) 723,6 millió forintot fizetett az ingatlanért, vagyis feleannyit, mint amennyit most hitelből az ingatlanra fordítanak. A WHB volt az a cég, amelyik az európai uniós csalás elleni hivatal célkeresztjébe került Elios Zrt.-ből kivásárolta Orbán Viktor kormányfő vejének érdekeltségét.

Fotó: Csóti Rebeka /24.hu

A hitelfelvétel időzítése azért érdekes, mert a Tiborcz tulajdonában álló BDPST Group csaknem két évvel ezelőtt közleményben közölte, hogy egymilliárd forintból teljes körűen felújítja, és butikhotellé alakítja a villát. Akkor azt írták, hogy a 12 hónapig tartó teljes körű korszerűsítés során az épületet szerkezetkész állapotig visszabontják, megtartva és felújítva az eredeti homlokzatot, valamint az olyan, építészeti szempontból értékes eredeti elemeket, mint a földszintről felvezető csavart falépcső, és onnan építik újra a mai kor elvárásainak megfelelően.

A munkálatok régóta tartanak, de a jelek szerint nem sikerült befejezni a felújítást, és a költségeket is alábecsülhették. A cég megkeresésünkre azt írta:

a banki forrást a projekttársaság az Andrássy út 116. szám alatt található történelmi villaépület teljes körű, műemléki szempontok szerinti felújítására, az ingatlanban a Hotel Alice butikhotel kialakítására, a kivitelezési munkák és az ezekhez kapcsolódó eszközbeszerzések finanszírozására fordítja.

Az üzemeltetést egyébként szintén Tiborcék végzik majd. Erre külön céget hoztak létre, az Alice Hotel Kft.-t, amelynek közvetlen tulajdonosa a BDPST Hotel Management Zrt., és a szállodaüzemeltető ügyvezetője Somlyai Zoltán. Mint a hvg.hu cikke emlékeztetett, ő volt az ötcsillagos Kempinski vezetője, amikor a kormányfő lánya, Orbán Ráhel ott dolgozott értékesítési menedzserként.

Tiborcz István érdekeltségei óriási hiteleket vettek fel az elmúlt években. Tavaly év végén számoltunk be a legjelentősebb tranzakcióról, amely során a kormányfő vejének érdekeltsége az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Banktól 8,4 milliárd forintos gigahitelt vett fel egy belvárosi ötcsillagos szálloda fejlesztésére.

Kiemelt kép: Csóti Rebeka /24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik