Gazdaság

Dugába dőlt a szociális üdültetés

Májusban megkezdődött az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. végelszámolása, miután a céget alapító Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány (MNÜA) kuratóriuma elfogadta az év első négy hónapjának gazdasági beszámolóját, majd elindította a vállalkozás jogutód nélküli megszüntetését — írta meg a Népszava.

A lap szerint a szociális üdültetés működtetésére még 1992-ben létrejött alapítvány ugyan még megvan, de az Igazságügyi Minisztérium honlapján elérhető 2019-es beszámolójuk szerint tavaly is folytatódott a szervezet zuhanórepülése. Az alapítvány 2018-at már 3,7 milliárdos veszteséggel zárta, saját tőkéje abban az évben majdnem 74 százalékkal csökkent, majd a múlt évben ez az összezsugorodott tőke is a felére esett vissza. A 2018-as majdnem ötmilliárdos bevételből 25 millió maradt, ezen a téren a csökkenés 99,5 százalékos. Az MNÜA tavaly 670 millió forintos veszteséget könyvelt el. Az alapítvány tulajdonában lévő Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. megszüntetése csak idő kérdése volt, miután a kormány döntése alapján az utalványok gyártása tavaly január elsejével leállt.

A lap hozzáteszi: a szervezet működését a köddé vált ingatlanvagyon miatt az első perctől állandó kétkedés övezte, a gyermektáborok kiszervezése az egyházi gyökerű Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványba szintén nem segítette az MNÜA pozitív megítélését.

A kormány elajándékozta, Mészárosék 22 milliárdnyi közpénzért újítják fel az Erzsébet-táborokat
15 év üzemeltetés után pedig a Fidesz-közeli alapítvány azt tesz a területtel, amit csak szeretne, akár el is adhatja.

Kiemelt kép: Balogh Zoltán/MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik