Belföld

Az Erzsébet-program is bekerült az új ötödikes törikönyvbe

Határidőre elkészültek a módosított Nemzeti alaptantervnek megfelelő új tankönyvek – jelentette be múlt szerdán Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár. A könyvek online elérhetők, augusztus elején megkezdik kiszállításukat az iskolákba.

A tankönyvekre a jól használhatóság mellett a nemzeti elkötelezettség, a gyermekközpontúság és a 21. századi modernitás egyaránt jellemző

– hangsúlyozta az államtitkár. Ugyanakkor a tankönyvek tartalmának böngészése közben a nemzeti elkötelezettség szokatlan formáira is felfigyelhetünk.

Az alábbi részlet az új alaptantervhez készült, ötödikes történelem tankönyvből származik. Az Árpád-kori szenteket bemutató fejezetben Erzsébet is szóba kerül, illusztrációként pedig a kormány szociális üdültetési programjának logója is feltűnik.

A tankönyv arra vár választ a 10-11 éves gyerekektől, miért nevezték el a programot a szegényeket, koldusokat segítő Szent Erzsébetről.

Az Erzsébet-programot 2012-ben indította el az Orbán-kormány, elsősorban a nagycsaládosok segítésére, de éppen nemrégiben derült ki, hogy az idén csak 6500 nyugdíjas kap támogatást az üdüléséhez a program keretében, míg tavaly még majdnem 60 ezren foglaltak kedvezményesen szállást. Az is tudható, hogy az Erzsébet-program olykor meglehetősen fapados szolgáltatásain jól keresnek kormányközeli üzleti körök is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik