Gazdaság

A magyarok háromnegyede szerint a Fidesz erőteljesen befolyásolja a médiát

A lakosság háromnegyede meg van győződve arról, hogy a Fidesz erőteljesen befolyásolja a hazai média működését — derül ki a Publicus Intézet a Népszava számára készített augusztusi reprezentatív közvélemény-kutatásából. A jobboldali politikusok és véleményvezérek által sulykolt „baloldali médiafölényben” viszont már nagyon kevesen hisznek: a válaszadók mindössze 6 százaléka gondolja úgy, hogy az ellenzéknek lenne nagyobb ráhatása a negyedik hatalmi ág működésére. Négy évvel ezelőtt – a Népszabadság bezárása után – 67 százalék gondolta, hogy a Fidesz befolyása nagyobb.

A lap szerint lényeges változás, hogy

már a fideszes választók jelentős többsége, 58 százaléka is jelentősnek gondolja a párt befolyását, mindössze 12 százalékuk érzékel baloldali túlsúlyt.

A magukat bizonytalannak valló választók 73 százaléka inkább Fidesz-befolyást, 4 százalék baloldali túlsúlyt, 8 pedig pártatlanságot érzékel a médiában. A függetlenséget érzékelők relatív legnagyobb tábora a fideszesek között található, 19 százalékuk gondolja kiegyensúlyozottnak a médiát.

A Publicus-kutatás szerint a megkérdezettek 56 százaléka azt mondta, azért nem fizet elő online lapokra, mert máshol, ingyenesen is megtalálja azokat az információkat, amikre kíváncsi. Csak a válaszadók ötöde mondta azt, nem engedheti meg magának, hogy pénzt költsön erre. További 6 százalék hivatkozott arra, hogy megszokta az ingyenességet, illetve 12 százaléknak nem prioritás, hogy híreket olvasson.

Sokan gondolják úgy, hogy a főszerkesztő, Dull Szabolcs lemondását a politikai hatalom eszközölte ki: a megkérdezettek 48 százaléka ezen a véleményen van. Az ügyéről a megkérdezettek 71 százaléka hallott. A Népszava szerint a Fidesz szavazóinál átment az az állítás, amit a botrány idején a párt politikusai harsogtak: ők azt gondolják, Dull Szabolcs baloldali politikusokkal egyeztetve provokálta ki a saját leváltását, annak tudatában, hogy ez a szerkesztőség összeomlásához vezet és csak minden tizedik fideszes gondolja azt, hogy a hatalom avatkozott be.

Kiemelt kép: Bielik István/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik