Belföld

„Nem a NER küldött” – állítja az Index új vezérigazgatója

„Nem arra vagyok felvéve, hogy embereket küldjek el” – mondta a hvg360-nak adott interjúban Ződi Zsolt, az Index új vezérigazgatója. Ződi azután érkezett a céghez, hogy a korábbi vezérigazgató, Pusztay András lemondott nem sokkal azután, hogy a szerkesztőség átszervezési tervét az ország legnagyobb lapjának beszántási kísérleteként értékelte nemcsak ő, hanem a szerkesztőség is.

Nincs politikai kapcsolatom, nem a NER küldött, hogy bezárjam, tönkretegyem az Indexet

– válaszolta rögtön az első kérdésre az új vezérigazgató. Ződi azt állítja, hogy Bodolai László, az Indexet tulajdonló alapítvány kuratóriumának elnöke, aki egyben sok-sok éve a cég jogásza, jó barátja, és már 2017-ben hívta őt vezérigazgatónak.

Ződi Zsolt még a kilencvenes években volt Bodolai főnöke egy másik cégnél. Az új vezérigazgató azt nyilatkozta, hogy régi beosztottja már három héttel ezelőtt kereste, hogy nem jönne-e az Indexhez vezérigazgatónak. Azaz azelőtt, hogy az átszervezési botrány kitört volna.

Bodolai biztosított róla, hogy a politikai szálakat tudja kezelni, nekem azzal nem lesz dolgom

– mondta Ződi.

Az interjúban szóba kerül, hogy az Index céges struktúrája miatt a szerkesztőség anyagilag kitett helyzetben van, mert a nyereség nem az alapítványnál keletkezik, hanem a sales house-t is birtokló NER-es cégnél, amit Vaszily Miklós vezet.

„Az Indexet fenntartó alapítványnak 120 milliós tartozása van, aminek a törlesztése elviszi a hasznot, ami az elmúlt öt évben ötödére csökkent. Ráadásul az árbevétel nem ebben, hanem egy NER-es cégben képződik. Nem lehet felbontani ezt a szerződést” – mondja az újságíró, amire a válasz a következő:

Ismerve a magyar média helyzetét, mindenhol vannak anyagi gondok. Ahol nincsenek, ott más hiányzik. Az, hogy az árbevétel nem nálunk képződik, valóban nagyon furcsa számomra, de ez nem jelenti, hogy semmi ráhatásunk ne lenne rá. Én még nem láttam ezt a szerződést, így nem tudok nyilatkozni róla.

Ez azért furcsa, mert ezek szerint Ződi úgy vállalta el a vezérigazgatói pozíciót, hogy a cég helyzetét leginkább meghatározó dokumentumot nem látta.

Az új vezérigazgató azt is elmondta, hogy „a kiszervezéssel járó megszorítás végleg lekerült a napirendről”.

Hozzátette, hogy most más típusú megszorítások sem lesznek, abba viszont nem ment bele, hogy szerinte politikai támadás állt-e a tervek hátterében.

A főszerkesztőt ugyan az igazgatóságból kirakták, de az új vezérigazgató bízik Dull Szabolcsban, nem akar változást ezen a poszton.

Saját kilátásairól viszont meglehetősen pesszimistán fogalmazott Ződi Zsolt:

Ha lehetetlenné válik a tisztességes munka, akkor azonnal felállok, visszamegyek a tudományos világba. Látva az eddigi igazgatók „életciklusát”, ha két évig kihúzom, és sikerül megnyugtatnom a szerkesztőséget, és egy jobban működő céget csinálni, akkor elégedett leszek.

Ződi a Kreatív által idézett életrajza szerint a  Magyar Tudományos Akadémia Jogtudományi Intézetének tudományos munkatársa, emellett a Miskolci Egyetem jogi karának docense.

Kiemelt kép: MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont/YouTube

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik