Gazdaság

Andy Vajna birodalmából elvitték a tévét és a kaszinókat, csak a romeltakarítás maradt

Andy Vajna néhai sztárproducer egykori cégei lassan mind kiürülnek, felszívódnak (ezzel özvegye, Vajna Tímea öröksége is), és mielőtt minden köddé válna, még egybegyúrják a maradékot. Vajna egykori fő magyarországi vagyonkezelőjébe, az AV Investments Befektetési Kft.-be szeptember végén egyszerre három leánycég olvad be:

  • az AV Holdings Vagyonkezelő Kft.,
  • a Beauty Enterprises Hungary Rendezvényszervező Kft.
  • és az RC Fashion Kereskedelmi Kft.

Az AV Investments Kft. fogta össze a kaszinókirály és filmügyi kormánybiztos főbb magyarországi érdekeltségeit, így kaszinó-, ingatlan- és médiacégeit, és ezekből, mindenekelőtt a fővárosi kaszinómonopóliumból, dőlt a pénz a vagyonkezelőbe osztalék formájában. Nem változott ez meg Vajna halála után sem, tavaly az AV Investmentsből több mint 37 millió dollárt, azaz nagyjából 11,6 milliárd forintot vettek ki, a nagyobb részét év közben, osztalékelőlegként.

Az kérdéses, hogy kinél landolt a pénz, a tulajdonos ugyanis a Cinergie Pictures Entertainment Inc., amelynek részvényesei a delaware-i offshore-homályba vesznek.  Ezt az amerikai céget tette meg az AV Investments tulajdonosának Vajna kevéssel a halála előtt, mintha mindenét ki akarta volna menekíteni Amerikába. Ugyanakkor létrehozott egy hazai céget, az AV Perfect Kft.-t, és ebbe pakolta bele a Cinergi 76 százalékos részvénypakettjét. Az AV Perfect Kft.-t örökölte Vajna Tímea. Nyilvánosságra annyi került a hagyatéki eljárás nyomán, hogy 123 millió dollárt érő cégvagyon birtokosa lett, és az akkor durván 37 milliárd forintos örökség rögvest a milliárdosok elitjébe repítette.

Hogy végül a vagyoncsomag hasznaiból valójában mennyi jutott az özvegynek, arról csak sejteni lehet, hogy a töredéke, legalábbis az idei gazdaglistákra már nem került fel,

pedig a top 100 közé jutáshoz 10 milliárd forintot közelítő vagyon is elég volt a Szakonyi Péter szerkesztésében megjelent kiadványban.

A valamikori Vajna-birodalom két fő darabja, a közel 40 milliárd forint forgalmú TV2 eladása és az évi 12 milliárd forint hasznot termelő kaszinóbiznisz ezek szerint nem sokat profitálhatott Vajna Tímea számára. Az előbbit még tavaly vette meg egy bizalmi vagyonkezelő, az ügylethez Mészáros Lőrinc egyik embere, a Takarékbank-vezér Vida József adta az arcát. A kaszinók pedig Orbán Viktor miniszterelnök barátja és Habony Árpád informális miniszterelnöki tanácsadó bajtársa, azaz Garancsi István és Szalay-Bobrovniczky Kristóf cégének nevére kerültek.

Ami a beolvadó cégeket illeti, annyi közös bennük, hogy rendre mínuszokat hoztak. A Beauty Enterprises Hungary Rendezvényszervező Kft.-nél sok tennivaló nem maradt, ezen keresztül birtokolta Vajna Tímea a Mr. Funk Kft.-t, de a koronavírus betett a cégnek, tavasszal jelentette be az özvegy, hogy bezárja a belvárosi fánkozót. Amely már a járvány előtt is csak vitte a pénzt: 2017-2018-ban összesen több mint negyedmilliárd forint veszteséget termelt. A másik Beauty-érdekeltség, a gyémántos cég, a Dorottya Diamond Palace Kft. pedig tavaly novemberben felszámolás alá került.

Andy Vajna kevéssel a halála előtt alapította az AV Holdings Kft.-t, ugyanúgy, mint az AV Perfectet, erről azonban nem derült ki, milyen szerepet szánt neki a volt sztárproducer. Komolyabb pénzmozgás nem látszik a mérlegében, működése két éve alatt 92 ezer forint veszteséget mutatott ki. Sok vizet az RC Fashion Kft. luxusruházati cég sem zavart, az Opten cégadatbázisa alapján az utóbbi öt évben rendre nulla árbevételt mutatott ki, és minden évet veszteséggel zárt, a 2019-eset durván félmillió forint mínusszal.

A valaha tucatnyi céget összefogó AV Investmentsnek a beharangozott fúzió után mindössze két magyarországi leánya marad: a Digic Holdings Kft. és a Nobu luxuséttermet működtető Buno Vendéglátóipari Kft. Az utóbbi annyiban kilóg a sorból, hogy tavaly kifejezetten jól pörgött, több nyereséget hozott, mint Andy Vajna életében, és azt is megírtuk, hogy Vajna Tímea új kedvese révén debreceni milliárdosokat vont be az étterembizniszbe:

Vajna Tímea luxuséttermében debreceni milliárdosokkal bútorozott össze
A háttérben az özvegy új kedvese és a Reál élelmiszerlánc sejlik fel.

Vajna Tímea is kikopik lassan a valaha szerteágazó magyarországi Vajna-féle céghálóból, mint a G7 megírta, már az örökséget koncentráló AV Perfect Kft.-ben sem jelenik meg az özvegy közvetlen tulajdonosként, május óta egy Las Vegas-i cég, a VMT Holdings LLC.-é az üzletrészek 100 százaléka. A cégbíróságnak beadott dokumentumok alapján annyiban változatlan a helyzet, hogy az özvegy Vajna egykori adószakértő harcostársa, Samuel Russell Falconello nélkül nem mozdulhat, az AV Perfectben társügyvezetők, egymás nélkül nem dönthetnek, együttes aláírási joguk van, és a Las Vegas-i cég tulajdonosi képviselőiként is ők ketten vannak megadva.

Kiemelt kép: Balogh Zoltán /MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik