Gazdaság

Alkalmanként napi 270 ezer forintért ad tanácsokat a Debreceni Nemzetközi Iskolának egy angol cég

Idén hatvanhatan végeztek, most augusztusig ennél is kevesebben jelentkeztek a közpénzzel kitömött debreceni magániskolába — írta meg a Népszava.

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a közpénből felhúzott és részben közpénzből finanszírozott iskolában egy gyermek oktatása az óvodától az érettségiig több mint 45 millió forintba kerül majd.

Közpénzmilliárdokból épül elit magániskola Debrecenben, 45 millió lesz a tandíj
A luxusintézményre közpénz van, ám ösztöndíjprogram még nincs, sőt már a jelentkezés is 100 ezer forintba kerül.

A Népszava szerint a Debreceni Nemzetközi Iskolának (ISD) egyelőre nincs túl nagy presztízse, sokan az újgazdag gyerekek egyfajta „játszóterének” tartják, ahol a szülők a befizetett pénzükért az oktatáson túl is különféle elvárásokat fogalmaznak meg a tanárok felé. A Varga Zoltán debreceni DK-s országgyűlési – korábban helyi önkormányzati – képviselőnek adott válaszokból derült ki, hogy egy Education Paradigms nevű cég alkalmanként napi 700 angol fontért, vagyis közel 270 ezer forintért ad oktatási tanácsokat az intézménynek. A lap szerint mindez nem is lenne közügy, ha az iskola magánpénzből működne, az elitsulit azonban ma még zömmel állami és helyi költségvetési forrás tartja el. A tandíjakból az első évben 130-150 millió forint folyt be az iskolát fenntartó, jelenleg az önkormányzat többségi, valamint a Debreceni Egyetem és egy helyi oktatási profilú nonprofit cég kisebbségi tulajdonában lévő oktatási központhoz. Közpénzből ennek több mint dupláját teszi be támogatásként az intézményi működésbe a fideszes vezetésű debreceni önkormányzat, amely nagyjából 300 millió forintot különített el erre a célra: a városháza a pontos számokra vonatkozó kérdésekre nem válaszolt.

A 2020/21-es tanévre eddig 48 új tanuló szüleivel kötöttek szerződést, és további 7 új tanuló szerződéskötése van folyamatban. Így előreláthatóan az összlétszám tanévkezdéskor meghaladja majd a 100 főt. A létszám azért is lényeges, mert számítások szerint az intézmény akkor lenne önfenntartó, ha legalább háromszáz diák járna oda egyszerre.

Kiemelt kép: MTI/MTVA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik