Gazdaság

A nyugdíj- és hálapénzproblémát is orvosolná Matolcsyék terve

Az MNB már másfél éve, a 330 pontos versenyképességi programban megpendítette, hogy úgynevezett jóléti alapokat kellene létrehozni, amelyek megoldást jelenthetnének a nyugdíj- és hálapénzproblémákra is – emlékeztet a Napi.hu. Az alapokat a jelenleg is működő nyugdíj-, egészség- és önsegélyező pénztárak egyesítésével képzelnék el, így egyetlen intézmény ki tudná szolgálni a tagok egészség- és nyugdíjcélú öngondoskodását, de akár más, államilag támogatott hosszútávú megtakarítási célokat is. A portál szerint a pénztárak is támogatják az ötletet, amely milliószámra hozná az új tagokat, sőt a finanszírozásukat is stabilizálná.

A sok előny dacára a jóléti alapokkal kapcsolatos jogszabály-alkotási folyamat nem halad, ami azért furcsa, mert az MNB a számára fontos elképzeléseket általában elég gyorsan keresztül tudja vinni a jogalkotókon. Szakmai berkekben azt pedzegetik, a fő kerékkötője a javaslat átvitelének az lehet, hogy a rendszer egyik alappillére a kötelező beléptetés lenne. A Piac és Profit korábban arról írt, hogy a gazdasági kabinetet ugyan megjárta a jegybank ötlete, de ott el is akadt, mert van egy eleme, amit sehogy sem tud elfogadni a kormányzat. A kötelező beléptetéssel van bajuk, s csak akkor tudják támogatni a jegybanki javaslatot, ha ez kikerül belőle.

Nyugdíjpénz: a kormány egy valamit biztosan nem akar
Az MNB jóléti alapokkal támogatná az öngondoskodást, a kormány azonban elzárkózik bármi kötelezőtől.

Csakhogy a kötelező belépés sarkalatos kérdés, hiszen pont ezzel tudná elérni a jegybank, hogy az elveszett nemzedék (a jelenlegi 16-35 éves korosztály) pénztártaggá váljék, illetve ez lenne a kulcsa annak is, hogy minél többen ilyen intézményeken keresztül fizessék az egészségügyi kiadásokat. A kötelező beléptetés sem lenne ráadásul végleges, hiszen a tag később kiléphetne, és befizetnie sem lenne kötelező. Való igaz, a kötelezőség belépés az idén éppen tíz éve felszámolt magán-nyugdíjpénztári rendszert idézheti meg, lehetséges, hogy a kormánynak is ez a legnagyobb problémája az ötlettel. A Pénzügyminisztériumot kérdezte a portál erről, de nem kaptak választ. Az MNB-nek viszont nincs tudomása arról, hogy a kormánynál emiatt akadtak volna el a jóléti alapokkal kapcsolatos jogszabály-módosítások.

Kiemelt kép: Csanádi Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik