Gazdaság

Az aktív egyetemistákat kizárták a babaváró hitel igényléséből

Olvasónknak meggyűlt a baja a babaváró hitellel. Neki nem volt meg a szükséges, megszakítás nélküli hároméves biztosítási jogviszonya, de mivel felesége ötödik éve felsőoktatási hallgató, azt hitték, ő megfelel a hiteligénylés feltételének. Arra nem számítottak, hogy a kormányhivatal elutasítja a felesége részére a hitelfelvételhez szükséges tb-jogviszonyigazolás kiadását. Nem egyedi az eset, és úgy tűnik, mostanra a szűk kiskapuk is bezáródtak.

Hiába egyetemista, elutasították a kérelmét

A babaváró hitelről szóló kormányrendelet szerint ha a házastársak együttesen igénylik a hitelt, alapfeltétel, hogy legalább az egyiküknek legyen három éves folyamatos társadalombiztosítása, ami lehet többek között hazai munkaviszony, felsőoktatási nappali képzés, vagy külföldi munkavégzés is, és ezek az egymás után következő jogviszonyok egybeszámíthatóak, ha szükséges. Azt is előírják, hogy 30 napnál hosszabb megszakítás nem lehet (felsőoktatási jogviszonynál ez maximum hat hónap), illetve hogy az igénylés előtt 180 napon belül mindenképpen kell hogy legyen biztosítási jogviszony.

Olvasónk felesége 4,5 éve folyamatosan felsőoktatási hallgató volt, nappali képzésben, ennek alapján úgy gondolták, megfelel a babaváró hitel minimumfeltételének. Ám elutasították a kérésüket azzal, hogy a számítógépes nyilvántartás alapján a vizsgált időszak utolsó 180 napjában nem rendelkezett a szükséges biztosítási jogviszonnyal. Pedig a feleség nem szakította meg a képzését, így nem értették, mi a gond.

Nem elég a nappali képzés

Amikor olvasónk először szerette volna felesége részére intézni az igazolást, a hivatalban az ügyintéző meglepődött, miért próbálkozik egy aktív egyetemista. Azt közölte, hogy lezárt felsőoktatási jogviszony és legalább 180 nap munkaviszony kell az igazoláshoz, vagyis ha valaki eddig „csak” egyetemista volt, és utána nem dolgozott legalább egy fél évet, az nem felel meg a babaváró hitel feltételeinek. Februárban az EMMI is gyakorlatilag ezt a választ adta olvasónk érdeklődésére:

A jogalkotó szándéka szerint a támogatást abban az esetben lehet megállapítani, ha az igénylő személy a kérelem benyújtását megelőző 180 napon belül már a Tbj-ben (az idevágó 1997. évi LXXX. törvény) meghatározott jogviszonyban áll.

A gond az, hogy a felsőoktatási jogviszony nem szerepel a Tbj-ben a biztosítási jogviszonyok között. Vagyis a hiteligénylés előtti időszakra munkaviszonyt, vállalkozási jogviszonyt, vagy más biztosítotti jogviszonyt kell tudni felmutatni. És ráadásul az EMMI válasza szerint „a feltétel csak abban az esetben vehető teljesítettnek, ha a beszámított jogviszonyok (tanulmányok időtartama, külföldi biztosítási jogviszony) már megszűntek”.

Magyarul befejezett (vagy abbahagyott)

minimum háromévnyi felsőoktatási tanulmány, és legalább félévnyi munka kell ahhoz, hogy babaváró hitelt lehessen igényelni. Az aktív egyetemistákat kizárták a hiteligénylésből.

Olvasónk ismerősi körében mások is hasonlóan jártak, nem kapták meg a nappali képzés mellett a tb-igazolást.

Nem volt teljesen egységes a gyakorlat

A tb-jogviszonyt a jogszabály szerint a fővárosi és megyei kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári feladatokat ellátó szerve igazolja. A Babaváró Facebook-csoport szakértője, Valkó András szerint korábban nem volt egységes az eljárásrend – volt olyan kormányhivatal, ahol iskolalátogatási igazolás alapján is kiadták a legalább három éve nappalis egyetemista, főiskolás babaváróhitel-igénylő részére a társadalombiztosítási jogviszonyról szóló igazolást, volt, ahol nem. Hogy mi ennek az oka, azt még nem sikerült kiderítenie. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) azzal hárította el érdeklődésünket, hogy nem illetékesek a kérdésben, Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH) és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) pedig nem jelzett vissza.

A szakértő szerint korábban két bankban a hiteligénylést is befogadták iskolalátogatási igazolással, tb-igazolás nélkül, de az időközben kiadott központi állásfoglalás alapján ez ma már egész biztosan nem lehetséges.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik