Gazdaság

Csak pletyka, hogy a babavárót nem lehet szuperállampapírba fektetni

Egy nagybank döntése nyomán röppent fel a pletyka az elmúlt hetekben, hogy több hitelintézetnél és esetleg „központilag” is megtilthatják vagy korlátozhatják, hogy a babaváró hitel magyar állampapírba lehessen fektetni. A pletyka arra a logikára épül, hogy ez a termékkombináció nagyon magas fix hozamot biztosít még azoknak a fiatal házaspároknak is, akik nem kívánnak gyermeket vállalni, és ezzel sérül a babaváró hitel bevezetésével kapcsolatos állami szándék – írta a Portfolio, hogy aztán rögtön tiszta vizet is öntsön a pohárba.

Kiderült, hogy az UniCreditnél korlátozták egy rövid ideig a babaváró hitelek mellett a szuperállampapír vásárlását, szerződésbe foglalva, de aztán a bank felülvizsgálat döntését, és megszüntette ezt a korlátozást. A többi banknál pedig nem is volt ilyen szabály, egyedül a K&H-nak van az a kikötése, hogy a babaváró legalább 51 százalékát lakásvásárlásra kell felhasználniuk a hitel felvevőinek.

A Pénzügyminisztérium szakportálnak írt válaszából szintén az derül ki, hogy nem tilos a babaváró hitelből szuperállampapírt venni.

A babaváró támogatás egyik lényeges eleme az, hogy szabadon felhasználható. A feltételeket úgy határozta meg a kormány, hogy a lehető legnagyobb támogatást biztosítsa a gyermekvállalás előtt álló családoknak. A babaváró kölcsön gyakorlati tapasztalatait pedig folyamatosan vizsgálja a kormány.

Akik a babaváró hitelt decemberben veszik fel, azok minden eddiginél jobb kondíciókkal tehetik ezt meg, és a korábbinál is többet kaszálhatnak, ha a pénzből szuperállampapírt vesznek:

Óriásit kaszál, aki decemberben veszi fel a babaváró hitelt
És még gyereket sem kell szülni hozzá.

Kiemelt kép: 24.hu / Bielik István

Ajánlott videó

Olvasói sztorik