Gazdaság koronavírus

1000 milliárd fölé ment az államháztartási hiány

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere májusban 324,1 milliárd forintos hiánnyal zárt, ezzel az első öt hónapban 1051,5 milliárd forint deficitet halmozott fel, erősítette meg részletes jelentésében hétfőn a Pénzügyminisztérium (PM).  

Az MTI híre szerint a koronavírus gazdasági hatásainak mérséklésére elindított gazdaságvédelmi akcióterv és a járvány elleni védekezés költségei növelték a pénzforgalmi hiányt.

Az idén május végéig 450 milliárd forintot meghaladó összeget tettek ki a koronavírus-járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések, védőmaszkok, további védőeszközök, lélegeztetőgépek költségei és 590 milliárd forintnyi járványügyi eszközbeszerzésről született döntés. A 486,7 milliárd forint beérkezett uniós bevétellel szemben, az uniós kiadások meghaladták a 967,6 milliárd forintot.

A központi költségvetés 910 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 154,3 milliárd forintos deficitet, az elkülönített állami pénzalapok 12,8 milliárd forintos többletet értek el az idén január-májusban.

Az öthavi hiány az eredeti 367 milliárd forintos éves előirányzat 286,4 százaléka, de az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) májusban másodszor módosított finanszírozási tervében 1890 milliárd forintra emelt pénzforgalmi hiánynak csak 55,6 százalékát éri el. 

A központi alrendszer hiánya tavaly májusban 137,4 milliárd forint, január-májusban 176,4 milliárd forint volt.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik