Gazdaság

Törvényt faragnak, hogy a NER milliárdosai elrejthessék a vagyonukat

Egy olyan magántőkealapokat érintő törvénytervezetről számol be az Index, amely azt a célt szolgálhatja majd, hogy a hazai milliárdosok, köztük a NER nagy nyertesei is a jelenleginél jobban elrejthessék a vagyonukat.

A portál arról ír, hogy a parlament előtt van egy törvényjavaslat, a T/7842-es, amely a pénzügyi közvetítőrendszert, az államháztartást és a pénzügyi stabilitást is érinti.

Ha a honatyák elfogadják majd ezt a törvényt és életbe lépnek a dokumentum 38-40. oldalán leírt változtatások, akkor a rejtőzködő magyar oligarchák alighanem pezsgőt fognak bontani.

A nevezett javaslat szerint bár „a vonatkozó törvényeket továbbra is be kell tartaniuk, de nem lesz a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által felügyelt intézmény a kockázati tőkealapkezelő (…) és az olyan zárt körben kibocsátott alapkezelők, ahol a befektetők ugyanazok, mint az alapkezelő tulajdonosai. Ez utóbbi gyakorlatilag a bevezetőben említett magántőkealapokra jellemző formula.”

A kontroll megszűnése azért fontos momentum, mert a NER milliárdosai eddig is szerették a magántőkealapokba vinni a vagyonukat, ha ezt a javaslatot megszavazzák, úgy feltehetően még bátrabban élnek ezzel a módszerrel.

Kiemelt kép: MTI /Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik