Gazdaság

Szerte a világon hónapok óta csökken az élelmiszerek ára, nálunk emelkedik

Miközben globálisan már 4. hónapja folyamatosan csökken az alapélelmiszerek ára, itthon talán most fordulhat vissza az elmúlt időszakban tapasztalható drágulás. Míg a járvány és a vele járó gazdasági visszaesés a készletek felhalmozódásához és a kereslet csökkenéséhez vezetett nemzetközi szinten, addig idehaza az emberek inkább felhalmoztak.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) friss közleménye szerint áprilisról májusra újabb 1,9 százalékkal csökkent az általuk vizsgált élelmiszercikkek ára. A FAO élelmiszerár-indexe a nemzetközi kereskedelem legfontosabb cikkeinek árváltozását jellemzi, és ez májusban olyan alacsony értéken, 162,5 ponton zárt, amilyenre utoljára 2018 decemberében volt példa.

A tejtermékek ára ez alapján 7,3 százalékkal csökkent április óta, a vaj és a sajt jegyzésének bezuhanása mellett hozzájárulnak ehhez szezonális hatások és az alacsony importkereslet is.

A növényi olajok ára 2,8 százalékkal csökkent. Miközben elkezdett növekedni a kereslet a napraforgó- és repceolaj iránt, a pálmaolaj ára tovább csökken, a vártnál nagyobb mértékű termelés és a felhalmozott készletek miatt.

A gabonafélék ára 1 százalékkal mérséklődött, de itt is láthatóak különbségek: miközben a rizs valamelyest drágult, a búza ára továbbra is ellentétes irányban mozog, szintén a bőséges készletek miatt. Az ENSZ-szervezet jelentős bővülést jelez előre, mind a gabonatermelésben (2,6 százalékkal több tonna kitermelése), mind a -kereskedelemben (2,2 százalékos növekedés), amiben a kukoricának lesz jelentős szerepe – amennyiben az időjárás az évszaknak megfelelően alakul.

A hús ára pedig 0,8 százalékkal mérséklődött, bár a marhahús drágult, ezt azonban ellensúlyozza a szárnyas és sertéshúsok legnagyobb termelő országainak bőséges exportkészlete.

Bár az elmúlt hónapokban a cukor ára lezuhant, most kilóg a globális trendből a maga 7,4 százalékos drágulásával, aminek az oka a vártnál rosszabb termés a délkelet-ázsiai országokban, illetve a nyersolaj árának emelkedése.

A FAO élelmiszerár-indexe áprilisban 3,4 százalékos csökkenést mutatott az előző hónaphoz képest, január óta pedig összesen 10 százalék körüli a vizsgált alapélelmiszerek árainak mérséklődése.

Eközben hazánkban inkább drágulást tapasztalhattunk, ami vélhetően annak köszönhető, hogy a vírus megjelenése óta masszív felhalmozásba kezdtünk, vagyis nálunk inkább nőtt a kereslet. Hollósi Dávid, a Takarékbank agrár üzletágának ügyvezető igazgatója a múlt héten egy szakmai konferencián beszélt arról, hogy Magyarországon a pánikvásárlásoknak árfelhajtó hatása volt, de most már a globális trendekhez hasonlóan áresés várható.

A KSH egyes termékek, köztük az alapvető élelmiszerek áráról szintén havi szinten gyűjt adatokat, összességében az élelmiszerek ára áprilisban, az előző hónaphoz képest 1,4 százalékkal nőtt.

Ezt az adatsort használta fel elemzéséhez a vasarlocsapat.hu is, ami alapján 2020 márciusa, illetve az év eleje óta a következőképpen alakultak az egyes élelmiszerek árai hazánkban (zárójelben a változás mértéke az év eleje óta):

  • a sertés-, a marha- és baromfihús ára átlagosan bő 2 százalékkal (4 százalék), a felvágottaké átlagosan 1,3 százalékkal (bő 9 százalék) nőtt.
  • A tej ára csökkent 1,3 százalékkal (az év elejéhez képest 2,1 százalékkal nőtt) , a tejtermékeké ugyanilyen mértékben csökkent március óta (az év elejéhez képest viszont 2,4 százalékkal nőtt),
  • a cukoré 3,1 százalékkal (9 százalék),
  • a kenyéré 0,2 százalékkal (3,7 százalék), a liszté 2 százalékkal (3,3 százalék),
  • a rizsé és hántolmányoké 0,4 százalékkal (0,3 százalék), a burgonyáé 5,3 százalékkal (19, 7 százalék).

Kiemelt kép: Neményi Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik