Gazdaság

Ennyi adót remél az országtól a kormány 2021-ben

Egy hét késéssel, kedden délelőtt benyújtotta Varga Mihály pénzügyminiszter a 2021. évi költségvetés tervezetét. A költségvetés összességében 21 882 milliárd forint bevétellel számol jövőre, 457 milliárd forinttal többel, mint az idei terv volt – csak hát a tervet elmosta a járvány miatti válság, így igazából nem tudni, mennyi is most a várható idei bevétel, mert azt a kormány nem köti az orrunkra. Nem tudunk másból kiindulni, mint az egy évvel ezelőtt elfogadott, 2020-as költségvetésből, ennek számaihoz mérjük a jövő évi adókat.

Régen nem volt már példa arra, hogy ne százmilliárdokban mérhető pluszadóbevételekkel számolna a kormány a költségvetésben, hanem csak pár tízmilliárdnyival – a 2021-es tervezet ezért kicsit rendhagyó. Persze a helyzet is az, a koronavírus-válság felborított számos idei tervet, és még nem tudni, meddig lesz meghatározó visszahúzó tényező a gazdaságra nézve. Óvatosságra utal, ahogy a kormány az adókkal tervezett jövőre. A mérsékelten növekvő adóelvárásokon belül lesznek olyan adónemek, amelyeknél továbbra is több befizetést várnak jövőre, másoknál csökkenést.

  • A gazdálkodó szervezetektől összességében 58,5 milliárd forinttal több adóbevételt várnak, mint amennyit az idei évre terveztek.
  • A lakossági adóbefizetéseknél 98,4 milliárd forinttal számítanak többre 2021-re – tavalyról idénre még 291 milliárd forintos többletet terveztek.
  • A kormány által különösen preferált fogyasztási típusú adókból pedig mindössze 98,4 milliárd forinttal terveztek többet idén, mint jövőre, holott 2020-ra még 813 milliárd forintos növekményt reméltek az előző évhez képest.

Ezek szerint a kormány arra számít, hogy jövőre már talpra állhat az ország az idei válságból, de az adóbevételeknél még nincsenek vérmes remények.

A három legnagyobb bevételt biztosító adó közül

  • a szociális hozzájárulási adónál 82 milliárd forintos csökkenésre számítanak, amiben valószínűleg benne van az idei júliusi 2 százalékos adócsökkentés hatása is.
  • Személyi jövedelemadóból és áfából viszont úgy vélik, több folyhat be, mint amennyit idénre terveztek. Igaz az áfánál leheletnyi, 12,5 milliárd forintnyi többlettel számolnak csak jövőre, szja-nál pedig 74,6 milliárd forintos pluszra.
  • A katából 4,8 milliárd, kivából 9,8 milliárd, társasági adóból 37,4 milliárd forinttal több adóbevételt terveztek, mint 2020-ra.

Népegészségügyi termékadóból viszont 18,7 milliárd, a kaszinókat terhelő játékadóból pedig 1 milliárd forinttal kevesebb bevételre számítanak, mint az idén.

A járványra hivatkozva visszahozott kiskereskedelmi különadóból 54 milliárd forint bevételt remél jövőre a kormány, a gépjárműadóból pedig 87 milliárd forintnyit, és mindkét adó az Egészségbiztosítási és Járvány Elleni Védekezési Alapba kerül, hosszabb távon is:

Két, átmenetinek mondott elvonás is tartós lesz
Főként az ellenzéki vezetésű nagyobb városoknak fog fájni, hogy a gépjárműadót jövőre is elvonják tőlük.

A 2021-es költségvetési elképzeléseket, terveket ezen az aloldalon bontottuk ki.

Kiemelt kép: Koszticsák Szilárd /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik