Gazdaság

Tovább csavarja a kormány az adóprést, jövőre még több adóbevételt várnak tőlünk

Kedden benyújtotta a kormány a jövő évi költségvetés tervezetét, amiből ismét az látszik, hogy több adót fizethetünk jövőre, mint eddig. Pedig már az idei elvárások is jócskán meghaladták a tavalyit.

Összességében a tavalyi 18 751 milliárd forintos, illetve az idei 19 580 milliárd forintos bevétel helyett jövőre már 21 425 milliárd forinttal számol a központi költségvetés, azaz 1844 milliárd forint pluszbevételt remélnek. Ez azt jelenti, hogy több mint a duplájával számolnak, mint amennyi pluszbevételt terveztek be tavaly az előző évhez képest. A bevételeken belül a különböző adókból is jelentős a többletelvárás.

Íme, ábrán is a főbb adónemekkel kapcsolatos bevételi elvárások, milliárd forintban:

A gazdálkodó szervezetektől közvetlenül 1444 milliárd forint helyett 1690 milliárd forint adó befizetésére számítanak. Többet várnak az ideinél többek között társasági adóból, cégautóadóból, katából, kivából, és a kaszinósok által fizetett játékadóból is. Viszont a reklámadónál már csak 500 millió forint szerepel az idei 15,1 milliárd forint helyett, ami nyilván azzal függ össze, hogy a reklámadó kulcsát ideiglenesen lenulláznák a kormány tervei szerint. Eva-bevétel pedig egyáltalán nem szerepel már 2020-ra, vagyis úgy tűnik, a kivezetés igen viharos gyorsasággal lezajlik.

A lakosságtól közvetlenül újfent majdnem 300 milliárd forinttal több adót szednének be, az idei 2608 milliárd forint helyett 2899 milliárd forinttal terveznek jövőre.

Ezen belül a szja-bevételi várakozások is jelentősen nőttek, ugyanakkor nincs érezhető visszaesés a pénzügyi tranzakciós illetéknél, vagyis nem számíthatunk könnyítésre.

A fogyasztáshoz kapcsolt adókból több mint 800  milliárd forinttal többet terveztek, mint az idei évre, 5822 milliárd forint helyett 6635 milliárd forintnyit. Ebből az áfa 4968 milliárd forint, ami azt jelenti, hogy az állam 678 milliárd forinttal több bevételt remél jövőre a szegények adójából. Pedig tervezik, hogy a szálláshelyek áfáját is lenyomnák 5 százalékra.

A társadalombiztosítás összességében kicsivel több mint 377 milliárd forintos bevételtöbbletet remél az idei évi tervhez képest. A legnagyobb tételnél, a szociális hozzájárulási adónál 220 milliárd forintos többletbevétel szerepel, ami jóval kisebb, mint amennyi többletbevételt az idei évre vártak, feltehetőleg az adócsökkentés miatt. A népegészségügyi termékadónál pedig harmadával, 77,6 milliárd forintra nőtt a tervezet.

Kiemelt kép: MTI/Kovács Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik