Gazdaság

Két, átmenetinek mondott elvonás is tartós lesz

Amikor április elején a kormány bejelentette, hogy a járvány elleni védekezés részeként extraadót vet ki a kiskereskedelmi szektorra, a bankokra, valamint a gépjárműadó eddig önkormányzatokat megillető részét (az adó 40 százalékát tarthatták meg a települések) magához vonja, az volt a mondás, hogy erre az évre, a járvány miatt van erre szükség.

A most benyújtott 2021-es költségvetési törvényjavaslatból kiderül, hogy nem így lesz. A gépjárműadóról egy az egyben lemondhatnak a települések. Jövőre is az államé lesz a teljes összeg, 87 milliárd forint. Ezzel pedig elsősorban a nagyobb városoknak – amelyek egy része ellenzéki vezetésű lett tavaly ősszel – csap oda a kormányzat. A fővárosi kerületek kapcsán erről már írtunk.

Pár hete az is világossá vált, hogy a kiskereskedelmi különadó sem egy évre fog szólni. Jövőre is be van tervezve, 54 milliárd forinttal vágja meg a szektort a kormány.

A bankok viszont jövőre már nem fizetnek egy fillért sem az idei extra adóból, sőt annak egy részével csökkenthetik a normál adójukat.

A jövő évi költségvetési tervben az is benne van, hogy a nyugdíjasok háromszor kapnak emelést:

Háromszor kapnak emelést a nyugdíjasok jövőre
Átlagnyugdíjnál 4 ezer forint havi plusz, és februárban egyszeri 36,5 ezer, novemberben pedig 26 ezer forint egyszeri juttatás pluszban.

Kiemelt kép: Varga Mihály pénzügyminiszter átnyújtja a 2021. évi költségvetési törvényjavaslatot Kövér László házelnöknek. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik