Gazdaság

70 milliárdonként építik vissza a 13. havi nyugdíjat

Tállai András szerint 2024-ben ér a folyamat a végére, akkortól minden évben a 13. havi nyugdíj teljes összegét megkapják a jogosultak.

Tállai András államtitkár szerint a kormány tisztában van azzal, hogy a koronavírus-járvánnyal járó válság miatt nem csak lelkileg és fizikailag nehéz a nyugdíjasok helyzete. A Magyar Nemzetnek a pénzügyminiszter helyettese azt mondta, éppen ezért állítják vissza a 13. havi nyugdíjat fokozatosan, négy lépcsőben.

Először jövő februárban érkezik pénz ilyen címen, a nyugdíjasok akkor negyedhavi összeget kapnak kézhez. Mivel jelenleg 280 mil­liárd forint körül mozog az egy hónapnyi nyugdíj összege, így az első részletnél körülbelül 70 mil­liárd forintot kapnak meg a nyugdíjasok, két év múlva, félhavi összeg jár a nyugdíjasoknak extra juttatásként, 2023-ban háromnegyed havi.

2024-ben ér a folyamat a végére, akkortól minden évben a havi nyugdíj teljes összegéhez hozzájutnak a jogosultak.

Tállai András szerint a 13. havi juttatás visszaállítása pontos képet ad a kormány válságkezelési elképzeléseiről, arról, hogy  krízis idején nem megszorításokra van szükség. Olyan helyzetet kell teremteni, hogy a gazdaság talpra állhasson, a társadalom anyagi helyzete ne roggyanjon meg, emlékeztetve rá, hogy 12 éve, a legutóbbi válság idején a Gyurcsány–Bajnai-kormány éppen ellenkezőleg cselekedett.

Gyurcsány: Ebből nagy baj lesz
„Az Isten legyen hozzánk kegyes” – fohászkodik Orbán mentőcsomagját látva. Közben a Fidesz is kitalálta, hogyan rugdossa a baloldalt a válsághelyzetben.

Kiemelt kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ajánlott videó

Olvasói sztorik