Gazdaság

Egy kormánydokumentum szerint egyre kisebb részt kapnak az idősek az államkasszából

Magyarország gazdasági helyzetjelentését minden évben elküldi az Európai Uniónak, az Mfor.hu azt nézte meg, hogy a kormány milyen számokat és előrejelzéseket közölt Brüsszellel. A lap szerint a dokumentumból kiderül, hogy a GDP-hez mérten kisebb lett az állam ráfordítása az idősek ellátására az elmúlt négy évben, a következő években még kisebb lesz az ilyen típusú kiadások aránya.

Az adatok szerint míg 2016-ban az állami nyugdíjkiadások a GDP 9,7 százalékát tették ki, addig idén a 9 százalékát fogják. 

Az Mfor hozzáteszi: felvethető, hogy a GDP lendületes emelkedése miatt csökken a nyugdíjak részesedése, és valójában nominálisan javul az idősek helyzete, de a gazdaság gyorsabban növekszik. Mint írják, éppen azt kérik a szakmai szervezetek, hogy a gazdasági bővülés ütemét kövessék a nyugdíjak.

A 2030-ra vonatkozó előrejelzés szerint már csak a GDP 8,4 százalékát fogják kitenni az állami nyugdíjkiadások. Miközben a kormány vállalása szerint 2021-től négy év alatt visszaépül a 13. havi nyugdíj, ami közel 300 milliárd forintos többletkiadást fog jelenteni. Sőt, még 2040-ben sem fogjuk elérni a 2016-os mutatót, erre csak 2050 táján kerülhet sor. Akkoriban már túl leszünk egy jelentős belépési hullámon a nyugdíjrendszerbe, kritikus szintet fog elérni az egy keresőre jutó ellátottak száma. Pusztán a létszám alakulása is megmagyarázhatja a GDP-ben való részesedés emelkedését 10,6 százalékra.

Az oktatás négy évvel ezelőtti 3,6 százalékos részesedés idén 3,4 százalékra csökken, majd 2030-ban 3,3 százalékra. Csak 2050-ben tér vissza a 2016-os szintre ez az arány.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik