Gazdaság koronavírus

800-900 milliárd forintos veszteséget okozhat a gazdaságban, hogy a turizmus padlóra került

Mi történik Magyarországgal, ha hónapokra megszűnik a turizmus? A Szallas.hu elemzői szerint idén

  • 43-48 százalékkal csökkenhet a vendégéjszakák száma, ami
  • 250-300 milliárd forint kiesést okozhat a turizmusban.
  • A magyar gazdaság a multiplikátorhatás miatt ennek háromszorosát, mintegy 800-900 milliárd forintot veszíthet.

Az itthon 428 ezer munkahelyet teremtő, a magyar GDP 8,5 százalékát generáló turizmus iparág 2020. március 14-én leállt és radikális változásnak indult. Az egymásrautaltság végett ha egy gyógyfürdő csődbe megy, akkor a környék szálláshelyeinek és vendéglátó egységeinek sem lesz vendége. Nemcsak a külföldi turisták hiánya, hanem a helyiek szokásainak átalakulása is negatívan hat. Egy németországi elemzés szerint az emberek 91 százaléka jelenleg kevesebbet költ az éttermi látogatásokra és a szabadidős tevékenységekre, ötből négyen az utazásra fordított kiadásaikat is visszafogták – avatott be a cégcsoport vezérigazgatója, Szigetvári József. Ezzel elindul egy ördögi kör: ha nem költünk étteremben, akkor a helyi étterem tulajdonosa is kevesebbet vásárol a helyi zöldségesnél, elhalasztja a fogászati kezelést, az autóvásárlást és így tovább.

A KSH adatai szerint 2019-ben a külföldiek és a magyarok összesen 31 millió vendégéjszakát töltöttek Magyarországon, ehhez képest várható idén a 43-48 százalékos csökkenés. A turizmus bevételkiesése a szektoron kívüli szereplőkre is hat, leginkább a szolgáltatásokra és mezőgazdaságra, de az építőiparra és akár az energetikai szektorra is, például kevesebb korszerűsítés, kevesebb napelem-telepítés várható a következő hónapokban, mivel spórolnia kell a turizmus szereplőinek. Mivel az ágazatot ért veszteség nemcsak önmagára, hanem más szektorokra is hatással van, ezért becslik úgy, hogy a magyar gazdaság a 250-300 milliárd forintos turisztikai veszteség háromszorosát,  800-900 milliárd forintot veszíthet. Szigetvári József azt is hozzátette, hogy a turizmus és vendéglátás lesznek az utolsók az iparágak között, melyek ismét fel tudnak pörögni.

A KSH adatai szerint márciusban durván megzuhant a turizmus:

Brutális pofont kapott a magyar turizmus, 64 százalékos a visszaesés
A külföldi vendégek száma 73,6 százalékkal zuhant.

Milyen trendek várhatók a korlátozások feloldása után?

A járvány ugyanannyira sújtja a globális hotelláncokat, mint a balatoni nyaralójukat kiadó családokat. A portál szerint azok fognak majd jobban kijönni a válságból, akik gyorsan tudnak alkalmazkodni az új igényekhez.

Már most látszik a megnövekedett igény a tisztaságra, ami várhatóan évekig fontos tényező lesz a szállásfoglalásnál. A teljes ellátás még népszerűbb lesz, miután hónapokig magunknak kell a bevásárlást és a főzést megoldani

– avatott a részletekbe a vezérigazgató. A szakember szerint a kijárási tilalom végén népszerűek lesznek a kuponos ajánlatok, az olcsóbb szálláskategóriák és az akciók, mert sokan csak ezeket engedhetik majd meg maguknak. A cég előrejelzései szerint várhatóan inkább a saját autós vagy biciklis kirándulást fogják választani a vendégek a repülős és vonatos utazásokkal szemben.

A belföldi turizmus akár még az idén újraindulhat, de előrejelzések szerint a nemzetközi utazásokra, így a külföldiek érkezésére akár másfél évet kell várni. Összességében a magyarországi turizmus újraindításával, élénkítésével sokat tehetünk azért, hogy kevesebben váljanak munkanélkülivé hazánkban és kisebb legyen a gazdasági visszaesés.

Kiemelt kép: Mohos Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik