Gazdaság koronavírus

Megvannak a márciusi munkanélküliségi adatok: az 55 év felettiek kapták a legnagyobb pofont

Márciusban 281 ezerre nőtt az álláskeresők száma Magyarországon — írta meg a Portfolio a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) oldalára feltöltött egyik adattáblából. A lap szerint az NFSZ a megszokott elemzéssel nem jelentkezett.

Mint írják: a februári adathoz képest ez 17 ezer fős növekedést jelent, vagyis a koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásai azonnal érzékelhetők voltak, azonban részben ciklikus tényezők is közrejátszhattak az emelkedésben.

A leépítések tehát megkezdődtek a veszélyhelyzet kihirdetése és a korlátozó intézkedések után, vélhetően a legnehezebb helyzetben lévő szektorokban, azonban az előző év azonos időszakához képest egyelőre csak mérsékelt emelkedés látható az álláskeresők számában. Az álláskeresők aránya az aktív népességhez képest márciusban 6 százalékra emelkedett az előző havi 5,7 százalékról. Korcsoportonkénti bontásban a legnagyobb, mintegy 5000 fős havi emelkedést az 55 év felettieknél látható. A legnagyobb mértékben az alacsony végzettségűek veszítették el az állásukat, mintegy 9000-rel nőtt az esetükben a munkanélküliek tábora, felsőfokú végzettségűek közül viszont alig váltak munkanélkülivé. A Portfolio szerint az ágazatok szerinti munkanélküliekre vonatkozó adatok egyelőre nem elérhetőek, ahogy az sem, hogy hányan vannak a tartósan és nem tartósan munkanélküliek.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik