Gazdaság koronavírus

A járvány elleni védekezést nehezíti meg, hogy pénzt vonnak el az önkormányzatoktól

Nagyságrendekkel több pénzt von el a kormány a helyhatóságoktól, mint amennyit a járvány elleni védekezésre tudtak költeni eddig. Csődbe ugyan nem mennek, de mivel a költségvetés szintjén az összeg nem jelentős, az önkormányzatok nemigen értik, mire jó ez.

Az Orbán-kormány a koronavírus-járvány elleni védekezés hetei alatt többször is kellemetlen perceket okozott az önkormányzatoknak. El akarta venni a polgármesterek veszélyhelyzetben megnövelt döntései jogait, amitől végül a jelek szerint csak a Fidesz helyi erős embereinek tiltakozása miatt állt el. Ezt tehát még megúszták a településvezetők, a kormányoldal viszont hamar két olyan rendelkezést is bemutatott, ami forrásokat von el a helyi önkormányzatoktól.

Egyrészt magához vonja az önkormányzatoktól a gépjárműadóból befolyó, illetve részben már befolyt bevételeket. Másrészt a parkolási díjak eltörlésével is megrövidíti az önkormányzati büdzséket, ráadásul ez esetben azt sem tudni, hogy mennyivel, hiszen az intézkedés bizonytalan időre szól. A gépjárműadó elvonásával a központi költségvetés 34 milliárd forinttal gyarapszik, ami a járványügyi alap alig 5 százaléka, ha pedig a gazdaságvédelmi alap 1345 milliárdját is ide számoljuk, akkor az állami költések kevesebb mint 2 százaléka. Az önkormányzatoknak viszont annál fájóbb.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a kormány a gépjárműadó nagyobbik részét már korábban elvette: 2013-ban alakították át a rendszert úgy, hogy a beszedett pénz 60 százaléka az állami költségvetésbe kerül, és csak 40 százalék marad az önkormányzatoknál.

Megkérdeztünk néhány budapesti kerületi önkormányzatot arról, hogyan alakítják át a kormány lépései a járvány elleni védekezésüket és általában a költségvetésüket, valamint hogy mekkora összegtől esnek el.

A gépjárműadó elvonása jelentős tétel ugyan, de a teljes költségvetéshez viszonyítva nem a legnagyobb.

  • Zugló költségvetése 34,5 milliárd forint, amiből 440 millió forint esik ki a gépjárműadó elvételével.
  • Újpesté 29,5 milliárd, amiből 240 millió hiányozhat.
  • Erzsébetvárosé 30,2 milliárd, és 110 millió a mínusz.
  • A II. kerületé 23,5 milliárd forint, és 330 milliót von el a kormány.

De egy ekkora összeg kiesésénél is minden kerület költségvetését újra kell tervezni, és a legtöbb helyen a gépjárműadó-bevétel mértéke nagyjából a büdzsé tartalékának felel meg.

A parkolási díj eltörlése sokkal változatosabban érződik majd a kerületek költségvetésén.

  • Zuglóban jelenleg 1,4 milliárd forint kieséssel számolnak,
  • Erzsébetvárosban körülbelül 550 millió forinttal.
  • Újpesten nincs fizetős parkolóövezet,
  • míg a II. kerületben van, de jóval több a lakóknak kiadott ingyenes parkolási engedély, mint ahány fizetős hely marad. Őrsi Gergely MSZP-s polgármester támogatja is a döntést, és azt kéri, hogy a Millenáris park parkolóit is tegyék ingyenessé.
Fotó: Marjai János /24.hu

Lesznek további hiányzó tételek is. A turizmus lényegében megszűnt, így érthető, hogy az év végéig a kormány felfüggesztette az idegenforgalmi adó fizetését, ami Budapesten inkább a belső kerületeket, országosan pedig főként a Balaton-parti településeket sújtja. A IV. kerület például emiatt csak 80 millió forintot veszít, míg Erzsébetvárosban akár félmilliárd forint is kieshet. Újpest viszont sokat bukhat a többi helyi adón, és ennek a mértékét még nem is tudni pontosan, hiszen ahogy a gazdaság esik vissza, úgy csökkenhetnek az adóbevételek is, ezért az önkormányzatnál úgy kalkulálnak, hogy akár egymilliárd forint is hiányozhat majd emiatt a költségvetésükből.

Összességében az látszik, hogy a kerületek nem mennek csődbe egyik elvonás miatt sem, de az egyébként is nehezen működő önkormányzatoknak okozhatnak nehézséget, már csak azért is, mert a feladatuk inkább több lett a járvány, mint kevesebb, főleg a szociális területen, hiszen az idősek gondozása és a szociális ellátás is alapvetően önkormányzati feladat.

Az állami szemszögből szimbolikus, önkormányzati szempontból viszont jelentős megszorítás ráadásul a sokszorosa annak az összegnek, amit a kerületek eddig a járvány elleni védekezésre tudtak költeni. Zugló és Újpest 150, illetve 100 millió forintot költött a védekezésre, de a további kiadásokat megnehezíti, hogy kevesebb pénz marad az önkormányzatoknál, amelyeknek az alapfeladataikat is el kell látniuk.

Ezek után nem csoda, hogy a polgármesterek csalódottak.

A kormány láthatóan nekikezdett az önkormányzatok kifosztásának, miközben az önkormányzatok – így az újpesti is – a járvány elleni harc frontvonalában küzd, és már így is komoly költségeink és bevételkieséseink vannak. Például – a kormány helyett is – biztosítottuk számos intézményünknek a maszkokat és fertőtlenítő eszközöket

– mondta Déri Tibor újpesti momentumos polgármester. A DK-s Niedermüller Péter, Erzsébetváros vezetője is hasonlóan értékelt:

Ezek rossz és kártékony döntések. A miniszterelnöknek nem kellene olyan döntéseket hoznia, amelyek az önkormányzatok tevékenységét, hatáskörét érintik. Azokat a feladatokat oldja meg, amelyek rá tartoznak. Az ingyenes parkolás különösen kártékony ötlet, mert arra biztatja az embereket, hogy menjenek el otthonról nyugodtan, ha van autójuk. Ez alapjaiban mond ellen a maradj otthon üzenetének. A miniszterelnök szemmel láthatólag nem képes megérteni, hogy neki nem az önkormányzatok ellenében, nem azok kárára kell játszania a nemzet megmentője szerepét, hanem azokkal karöltve, közösen kellene dolgoznia.

Horváth Csaba zuglói MSZP-s polgármester szerint pedig a kormány

azokat az önkormányzatokat akarja megsarcolni, amelyek a járvány idején, állami támogatás nélkül, erejükön felül költöttek eddig is a helyi lakosok védelmére, egészségére, biztonságára.

Kiemelt kép: Ivándi- Szabó Balázs /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik