Gazdaság koronavírus

Adókedvezményt kap a SZÉP-kártya, és akár 800 ezer forintot is tehet rá a munkáltató

Palkovics László információs és technológiai miniszter kedden bejelentette a többi között, hogy

a Széchenyi pihenőkártyánál adókönnyítés lesz, és megemelik azt az összeget, amennyit kedvezményes adózással juttathat a munkáltató.

Jelenleg a SZÉP-kártya az egyetlen béren kívüli juttatás, aminek a adóterhe 15 százalék szja és 17,5 százalék szociális hozzájárulási adó, azaz összesen 32,5 százalék. Ezzel a kedvezményes adózással juttathat a munkáltató a versenyszférában legfeljebb évi 450 ezer forintot a dolgozónak, a közszférában pedig maximum 200 ezer forintot évente. Az is meg van szabva, hogy az egyes alszámlákra mennyi mehet kedvezményes adózással. A szálláshelyre legfeljebb évi 225 ezer forint, a vendéglátásra legfeljebb 150 ezer forint, szabadidőre pedig nem több mint 75 ezer forint. Amennyiben a munkáltató ezen összegek valamelyikét túllépi, akkor a fölös részt egyes meghatározott juttatásként kell leadózni, ami annyi különbséget jelent, hogy 1,18-as szorzóval megnövelt adóalapra kell megfizetni az szja-t és a szochót, így összesen  38,35 százalék lesz a közteher, ami még mindig kedvezőbb, mint a bérként adózó juttatások 52,5 százalékos közterhe.

Palkovics bejelentése szerint a vendéglátás védelme érdekében

  • június 30-ig 4 százalékra csökkentik a SZÉP-kártya szociális hozzájárulási adóját,
  • 450 ezer forint helyett 800 ezer forintig a versenyszférában,
  • 200 ezer forintról 400 ezer forintra a közszférában.

Ezek szerint a kamara pénzügyi munkacsoportjának javaslata ment át a kormánynál. A pénzügyi szektor azt kérte, hogy emelkedjen a SZÉP-kártyára a munkáltató által kedvezményes adózással feltölthető keretösszeg, az adó pedig csökkenjen minimálisra, akárcsak más természetbeni juttatásoknál. Ez szerintük hozzájárulhatna a vendéglátó- és szálláshely-szolgáltató egységek mielőbbi újraindításához.

A SZÉP-kártyával kapcsolatosan több mentőterv is napvilágot látott a napokban. A kereskedelmi cégek például azt kérték, hogy a jelenleg eléggé szűkített felhasználás helyett az élelmiszerboltokban is le lehessen vásárolni az egyenlegeket. A turisztikai ágazatnak nagy segítség lenne, ha 2021 végéig adómentes lenne a SZÉP-kártya feltöltése. Palkovics László bejelentése alapján ezek a javaslatok nem kaptak zöld utat.

Vannak kérdőjelek

Hogy mikortól élne a változás, azt nem közölte a miniszter. Ha áprilistól, akkor háromhavi adókönnyítésről van szó. Ez azt jelenti, hogy ha ebben a három hónapban a munkáltatók 32,5 százalék adóteher helyett 19 százalék közteherrel adhatnak juttatást a dolgozóiknak.

  • Százezer forint juttatásnál ez 13 500 forint megtakarítást jelent a munkáltatónak, ha nettó keretről van szó, azaz, ha ő viseli az összes közterhet.

Ez azonban kevéssé jellemző, kutatások szerint a cégek nagyobbik fele bruttó kereteket ad, ami azt jelenti, hogy a dolgozóktól vonják le a közterheket, így a megtakarítás is a munkavállalóknál fog jelentkezni. Az adókönnyítés révén így

  • bruttó 100 ezer forint SZÉP-kártyás juttatásból nem 75 472 forint maradhat a dolgozóknál, hanem 84 033 ezer forint, azaz 8561 forinttal több, mint eddig.

A bejelentésből az nem világos, hogyan kell érteni az éves kedvezményes juttatási keretek megemelését. Vagyis, hogy a keretemelés is csak három hónapra szól-e, vagy esetleg egész évre. Másrészt a miniszter csak az éves keretösszegeknek megfelelő juttatási keretek emelkedéséről beszélt, arról nem tett említést, mi a helyzet az egyes alszámlákra tölthető összegekkel, azok is emelkednek-e. Ha nem emelkednek, akkor nemigen értelmezhető, hogyan lehetne kifizetni 800 ezer forintnyi juttatást kedvezményes aódzással.

Azt sem teljesen értjük, mindez hogyan szolgálná a vendéglátás védelmét. Hiszen jelenleg kijárási korlátozás van, és az alaposindok-listán pedig nem szerepel sem a szállodák, sem az éttermek sem pedig a szabadidős tevékenységek látogatása. Ha pedig nem lehet elkölteni a munkáltató által feltöltött magasabb összegeket, akkor ez hogyan segíthet a vendéglátó cégeknek? Ha csak nem az a terv, hogy azok a munkáltatók, akik továbbra sincsenek bajban, vagyis tudnak bért fizetni, sőt, még arra is telik nekik, hogy jelentősen megemeljék a SZÉP-kártya juttatásaikat, három hónapig a korábbinál jóval több juttatást adhassanak dolgozóiknak. Hogy aztán ezek a dolgozók a kijárási korlátozás feloldása illetve a veszélyhelyzet törlése után lendítsék fel majd a vendéglátás forgalmát.

Kérdéseinket elküldtük a minisztériumnak is. Amint válaszolnak, frissítünk.

A SZÉP-kártyánál a kormány határozatlan időre (a veszélyhelyzet lejártáig) felfüggesztette a lejárt egyenlegekre a 3 százalékos díj megfizetését is:

Menti a SZÉP-kártyásokat a kormány, több mint 115 ezer embert érinthet az intézkedés
Átmenetileg felfüggesztették a 3 százalékos díjfizetési kötelezettséget.

Kiemelt kép: Neményi Márton /24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik