Gazdaság koronavírus

A plázák nyitva maradnak, pedig sok üzletbe nem is mehetünk be. Hogy van ez?

A plázákat továbbra se csukják be, jóllehet szombattól szigorúbb intézkedéseket, kijárási korlátozást vezet be a kormány. Egy sor üzlettípust bezárásra ítéltek, de azért ne lepődjünk meg, ha a plázákban nyitva találjuk némelyiket.

Csak alapos indokkal lehet elhagyni a lakóhelyünket, és a pénteken rendelet fel is sorolta azok a helyeket, ahova elmehetünk vásárolni, ügyet intézni.

  • Beszerezhetjük a munkavégzéshez nélkülözhetetlen anyagokat, eszközöket, például a műszaki cikket, építőanyagot, eszközöket árusító üzletekben.
  • Vásárolhatunk napi fogyasztási cikket árusító élelmiszer- és egyéb üzletekben (az utóbbiak közé tartoznak a drogériák), az állateledelt, takarmányt, mezőgazdasági cikkeket árusító üzletekben, piacon, gyógyszertárban, trafikban és benzinkúton.
  • Mehetünk fodrászhoz, manikűröshöz, kerékpárszervizbe, bankba, postára, biztosítóhoz.
Hova mehetek szombattól, és hova nem?
Sportolni már csak egyedül lehet, enni csak otthon. Vehetünk-e tévét, mehetünk-e temetőbe? Vannak még nyitott kérdések a szombaton életbe lépő kijárási korlátozással kapcsolatban. A többit igyekezzük megválaszolni.

A rendelet ennél bővebb alaposindok-listát tartalmaz, mi most csak azokat a helyeket emeltük ki, amelyek előfordulhatnak egy plázában is. Ami nem szerepel a felsorolásban, olyan ügy miatt tehát nem hagyhatjuk el az otthonunkat. Vagyis nem mehetünk el otthonról azért, hogy felkeressünk mondjuk cipő-, ruha-, háztartásigép-, bútor vagy óraboltot, de nincs a listán az újságos, sőt a telefontársaságok üzletei sem, ahogy a horgászbolt, kaszinó, lottózó sem, sőt az iparcikküzletek sem. Érzünk némi következetlenséget is a felsorolásban, hiszen fodrászhoz, manikűröshöz lehet menni, hiába jelentős a személyes kontaktus ezeknél a szolgáltatásoknál, de ezek szerint pedikűröshöz és kozmetikushoz nem.

Fotó: Farkas Norbert /24.hu

A felsorolásban nem szereplő helyeknek nem lesz érdemes nyitva tartaniuk, hiszen senki nem mehet el otthonról azért, hogy azokat felkeresse. Viszont a plázák bezárását továbbra sem rendelték el.

A helyzetre rálátó forrásunk szerint ma az a helyzet, hogy a plázák „nem engedik” bezárni az üzleteket, arra hivatkozva, hogy egyelőre nincs bezárási kötelezettség, délután háromig mindenki nyitva lehet, nincs vis maior, vannak viszont érvényes hosszú távú bérleti szerződések. A hosszú távú, euróalapú szerződéseket nem lehet egyik hétről a másikra felmondani. És mivel euróalapúak, a romló forintárfolyam miatt ezen is nyernek a plázák, az üzletek meg veszítenek. Úgy tudjuk, van olyan üzlet is, amelyik már bezárt, de a pláza akkor is követeli tőle a bérleti díjat, és nem hajlandó alkudni sem.

Vagyis a plázák megtehetik, hogy ragaszkodjanak a bevételükhöz, akkor is, ha az üzleteknek nincs.

A plázaberuházások nagy része hitelből valósult meg. Ezzel tehát biztosított lehet a plázák mögött álló finanszírozó bankok bevétele is. Forrásunk más bérbeadókról hallott, akik esetleg hajlandóak engedni a bérleti díjból, a plázák viszont nem. A következmény az lehet, hogy ha az érintett üzleteket nem látogathatja senki, be kell csukniuk, ahhoz viszont, hogy a bérleti díjukat továbbra is tudják fizetni, azonnal fel kell mondaniuk az alkalmazottaiknak, ami megint csak pénzbe kerül nekik.

Forrásunk szerint amennyiben a kormány kimondaná, hogy a plázáknak is be kell zárniuk, az már egy erősebb vis maiort jelentene, és nehezebb lenne érvelniük a plázának egy esetleges peres eljárásban.

Kiemelt Kép: Balogh Zoltán /MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik