Gazdaság koronavírus

NAV: a veszélyhelyzet miatt változik a bevallás is

Mint írtunk róla, a veszélyhelyzetre tekintettel jelenleg 11 tevékenységre él (TEÁOR/TESZOR-számmal beazonosítva) március-április-május-június hónapokra a járulékmentesség:

  1. taxis személyszállítás,
  2. szálláshely-szolgáltatás,
  3. vendéglátás,
  4. alkotó-, művészeti, szórakoztató tevékenység,
  5. sport-, szórakoztató, szabadidős tevékenység,
  6. szerencsejáték, fogadás,
  7. film, videó, televízióműsor gyártása, hangfelvétel-kiadás,
  8. konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése,
  9. napilapkiadás,
  10. folyóirat, időszaki kiadvány kiadása,
  11. műsor-összeállítás, műsorszolgáltatás.

A munkáltatóknak nincs közteherfizetési kötelezettségük a dolgozóik bére után, a dolgozóktól pedig csak a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell levonni és befizetni (maximum havi 7710 forintig), illetve az szja-t. Feltéve, hogy a vállalkozás/cég fő tevékenységéről van szó, azaz a legtöbb bevétele, de legalább a bevétele 30 százaléka az elmúlt hat hónapban a 11 tevékenység valamelyikéből származott.

A járulékmentességgel kapcsolatban kaptunk olvasói kérdést, hogy vajon a mentesség miatt változik-e a havi bevallás is, vagy sem. Változik.

Változik a bevallás is

Az adóhatóság kérdésünkre az oldalára kitett tájékoztatóra hívta fel a figyelmünket, mely szerint 2020. március 24-től nemcsak a veszélyeztetett gazdasági ágazatokban működő vállalkozások közterhei változnak, hanem az érintett adónemek bevallása is.

A NAV már készíti az új elektronikus bevallási nyomtatványokat, és ezek várhatóan március 31-ig meg is jelennek az adóhatóság honlapján, így jóval a bevallási határidő (ez áprilisban a húsvét miatt 14-e) megfelelő felkészülési idővel elérhetőek lesznek az új bevallások internetes kitöltő-ellenőrző programjai is. Módosul

  • a kifizetői, munkáltatói havi járulékbevallás,
  • az egyéni vállalkozói és őstermelői járulékbevallás,
  • a rehabilitációs hozzájárulás, valamint
  • a turizmusfejlesztési hozzájárulás bevallására szolgáló nyomtatványok, illetve
  • a kiva-bevallás.

A NAV honlapján „Segítség rendkívüli helyzetben (COVID-19)” menüpont alatt találhatóak a veszélyhelyzettel kapcsolatos új információk, ezeket érdemes figyelemmel kísérni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik