Gazdaság koronavírus

NAV: a veszélyhelyzet miatt változik a bevallás is

Mint írtunk róla, a veszélyhelyzetre tekintettel jelenleg 11 tevékenységre él (TEÁOR/TESZOR-számmal beazonosítva) március-április-május-június hónapokra a járulékmentesség:

 1. taxis személyszállítás,
 2. szálláshely-szolgáltatás,
 3. vendéglátás,
 4. alkotó-, művészeti, szórakoztató tevékenység,
 5. sport-, szórakoztató, szabadidős tevékenység,
 6. szerencsejáték, fogadás,
 7. film, videó, televízióműsor gyártása, hangfelvétel-kiadás,
 8. konferencia, kereskedelmi bemutató szervezése,
 9. napilapkiadás,
 10. folyóirat, időszaki kiadvány kiadása,
 11. műsor-összeállítás, műsorszolgáltatás.

A munkáltatóknak nincs közteherfizetési kötelezettségük a dolgozóik bére után, a dolgozóktól pedig csak a 4 százalékos természetbeni egészségbiztosítási járulékot kell levonni és befizetni (maximum havi 7710 forintig), illetve az szja-t. Feltéve, hogy a vállalkozás/cég fő tevékenységéről van szó, azaz a legtöbb bevétele, de legalább a bevétele 30 százaléka az elmúlt hat hónapban a 11 tevékenység valamelyikéből származott.

A járulékmentességgel kapcsolatban kaptunk olvasói kérdést, hogy vajon a mentesség miatt változik-e a havi bevallás is, vagy sem. Változik.

Változik a bevallás is

Az adóhatóság kérdésünkre az oldalára kitett tájékoztatóra hívta fel a figyelmünket, mely szerint 2020. március 24-től nemcsak a veszélyeztetett gazdasági ágazatokban működő vállalkozások közterhei változnak, hanem az érintett adónemek bevallása is.

A NAV már készíti az új elektronikus bevallási nyomtatványokat, és ezek várhatóan március 31-ig meg is jelennek az adóhatóság honlapján, így jóval a bevallási határidő (ez áprilisban a húsvét miatt 14-e) megfelelő felkészülési idővel elérhetőek lesznek az új bevallások internetes kitöltő-ellenőrző programjai is. Módosul

 • a kifizetői, munkáltatói havi járulékbevallás,
 • az egyéni vállalkozói és őstermelői járulékbevallás,
 • a rehabilitációs hozzájárulás, valamint
 • a turizmusfejlesztési hozzájárulás bevallására szolgáló nyomtatványok, illetve
 • a kiva-bevallás.

A NAV honlapján „Segítség rendkívüli helyzetben (COVID-19)” menüpont alatt találhatóak a veszélyhelyzettel kapcsolatos új információk, ezeket érdemes figyelemmel kísérni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.