Közélet koronavírus

Kijárási korlátozás: a munkába járáshoz nem kell munkáltatói igazolás

Rendhagyó eseménnyel kezdődött az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatója, amelyen megjelent Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, aki az utóbbi időben ritkán jelent meg nyilvánosan. A tárcavezető nyilatkozatot tett a koronavírus-járvány elleni védekezésről. Elmondta, hogy néhány magyar kórház nővérei és orvosai három hete heroikus küzdelmet folytatnak a vírus megfékezése érdekében. A járvány első időszakát európai országokkal összehasonlítva Magyarország kedvezően vészelte át. Ez Kásler szerint a kormányzati intézkedéseknek köszönhető.

Mint mondta, a csoportos megbetegedések fázisában az egészségügyi rendszert a tömeges – akár többezres – megbetegedésekre kell felkészíteni.

A miniszter közölte, a magyar kormány a fertőzés eddigi szakaszáig minden lehetséges pénzösszeget az egészségügyi rendszer rendelkezésére bocsátott. Megismételte, hogy kerülni kell a találkozásokat, főleg az idős emberekkel: „Csak akkor hagyjuk el otthonunkat, ha feltétlenül szükséges, és ahogyan az a szabályok szerint elő van írva.” Kásler szerint a magyar egészségügy bizonyított, az abban dolgozók képesek megadni a szükséges kezelést a társadalom számára.

Ezután Kiss Róbert rendőr alezredes beszélt az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett kijárási korlátozásról, ami szombaton lép életbe. Ezzel összefüggésben elmondta: az egyenruhások lojális, empatikus és segítségnyújtó rendőri jelenlétére lehet számítani. Hozzátette, a különleges jogrend törvényi lejárta ellenére a rendőrség továbbra is ellenőrzi a karanténban tartózkodókat, és a határellenőrzés sem áll le. Az alezredes elmondta, eddig

  • 5032 alkalommal rendeltek el hatósági karantént, ezt 39 ezerszer ellenőrizték.
  • 163 esetben indítottak szabálysértési eljárást, 32 esetben helyszíni bírságot szabtak ki.
  • Üzletek nyitvatartása okán 44 feljelentést tettek, 25 esetbe volt helyszíni bírság.
Csak az egy háztartásban élők sétálhatnak együtt, másoktól másfél méter távolságot kell tartani - itt vannak a kijárási korlátozás részletszabályai
Boltba, gyógyszertárba menni szabad, de 9-12 között csak a 65 év felettiek, előtte és utána csak az annál fiatalabbak lehetnek az üzletekben. Piacra, fodrászhoz, manikűröshöz lehet menni. Félmilliós pénzbírságot is kaphat, aki megszegi a korlátozásokat.

Müller Cecília tiszti főorvos arról beszélt, hogy az elmúlt 24 órában háromszázra emelkedett a száma a fertőzötteknek. Jó hír viszont, hogy nem volt haláleset az elmúlt napon, továbbá 34-re emelkedett a meggyógyult páciensek száma. Mint mondta, fontos határozatot hozott, mert rendkívüli intézkedésre volt szükség, hogy az országgyűlés döntéséig fenntarthatóak legyenek a védekezéshez szükséges intézkedések. Ebben megtiltotta a külföldiek Magyarországra történő beutazását, kivéve néhány esetet, amelyek például az áruszállítást teszik lehetővé. De a külföldről hazatérő magyarok számára is kéthetes, kötelező hatósági karantént rendelt el.

Megismételte, hogy mindenki maradjon otthon, aki teheti, és főleg az idős emberekkel való találkozást kerülje el mindenki a védelmük érdekében. Müller Cecília tanácsokat is adott a gyermekes családoknak, mint mondta, a gyerekeknek szükséges mozgásteret meg kell adni, ki kell őket vinni a szabadba, de ezt is ellenőrzött módon tegyék, ne csoportosan.

Sajtókérdésre válaszolva elhangzott az is, hogy a kijárási korlátozás idején nincs szükségük munkáltatói igazoláshoz azoknak, akik továbbra is dolgozni járnak. 

Továbbá kiderült az is, hogy a kijárási korlátozás szükség esetén meghosszabbítható.

Kiemelt kép: MTI/Bruzák Noémi

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik