Gazdaság koronavírus

Az ATM-ek egy részében van csak karanténban pihentetett, hőalagúton átengedett pénz

Általános jó tanács, hogy higiéniai okokból is kerüljük a készpénz használatát, a készpénzfelvételt – a bankkártya, a mobilfizetés, az online, azonnali átutalás biztonságosabb. És aki teheti, kerülje a személyes ügyintézést a bankfiókokban, helyette éljen a telefonos vagy különféle online ügyintézési lehetőségekkel. Viszont

az összefogdosott ATM, a POS-terminál, de a kezünkből kiadott bankkártya is potenciális fertőzésforrás lehet,

és ha azt nézzük, hogy a műanyagokon, fémeken órákig megmarad a koronavírus, érdemes ezek használatára is odafigyelni.

A bankokat kérdeztük, mit tesznek a biztonságunkért ezen a vonalon. A válaszokból az derül ki, ahány bank, annyiféle intézkedés, de ezek sem garantálhatják a teljes biztonságot. Szóval nem árt, ha kesztyűt húzunk, mielőtt a bankkártyánkkal egy ATM-nél, vagy POS terminálnál kezdenénk ügyködni. Ha pedig csupasz kézzel állunk neki a műveletnek, jó, ha van nálunk kézfertőtlenítő (már ha tudtunk venni), vagy ha az ATM-, POS-használat után minél hamarabb alaposan kezet mosunk. Ha kiadtuk a kezünkből a bankkártyánkat, azt is érdemes lehet fertőtleníteni, de csak óvatosan, nehogy megsérüljön.

Van ahol csak pihentetik a pénzt

A válaszoló bankok közül egyedül az MKB jelezte, hogy náluk az ATM-eket kizárólag Magyar Nemzeti Banktól felvett, higiénialag biztonságos bankjegyekkel töltik fel. Mármint olyan bankjegyekkel, amelyeket a jegybank 14 napig karanténba tett, majd zsugorfóliázva 160 fokos alagúton engedett át. Az OTP-nél nem minden automatába kerül ilyen pénz, de túlnyomó részben náluk is a Magyar Nemzeti Bankból származó bankjegyekkel töltik fel az ATM-eket.

A Takarékbanknál más a  módszer, a pénzszállítást és az ATM-töltést külső partner végzi, akitől azt kérték, hogy lehetőség szerint pihentessék a pénzt, így csökkentve a fertőzés terjedését. A K&H Bank a bankjegyek sterilizálására nem reagált, csak annyit írt, hogy figyelemmel kísérik a hatóságok ajánlásait és ha kell, intézkedni fognak gyakorlatuk megváltoztatásáról.

Sűrűbben fertőtlenítik az automatákat

Az ATM-ek fertőtlenítése is különbözik bankonként. Az MKB a teljes teljes fiókhálózatában rendszeresen fertőtleníti az ügyfélhívó totemeket, ügyféltereket és az  ATM-eket. Utóbbiaknál a koronavírus miatt most sűrűbb, folyamatos fertőtlenítésre törekszik, a fiókhálózat és karbantartó partnere bevonásával. A K&H-nál már hetekkel ezelőtt elrendelték, hogy az ATM-ek kiszolgálását végző partnerük minden ATM-töltéskor alkoholos fertőtlenítést végezzen a PIN billentyűzetein, a képernyőgombokon, valamint az ügyfelek által használt, érintett felületein.

Az OTP válaszában nem tett említést az ATM-ek fertőtlenítéséről. Viszont azt írták, megelőzésképpen a PIN-kód beütésekor használjunk kesztyűt, illetve a készpénz érintése után alaposan mossunk kezet. A Takarékbank intézkedett arról, hogy ATM-jeinek kezelőfelületét a kapacitás függvényében rendszeresen fertőtlenítsék. Kiemelten figyelik a pénzkiadó automaták forgalmát, szükség szerint soron kívül intézkednek a töltésről.

Ne adjuk ki a kezünkből a bankkártyát

A válaszoló bankok leginkább azt tanácsolták, hogy amikor ATM-et, POS-t használunk, megfogunk, nyomkodunk, hasonlóan körültekintően járjunk el, mint amikor tömegek által használt eszközöket, például tömegközlekedési eszközt, kilincset érintünk. És utána ne felejtsünk el kezet mosni, fertőtleníteni. Az MKB arra kéri ügyfeleit, hogy a biztonság érdekében semmiképp se adják ki kezükből a bankkártyájukat, amikor fizetnek, ahol lehet, használják az érintéses fizetés funkciót. 5 ezer forint alatti vásárláskor a PIN-kódot sem szükséges megadni, így az ilyen fizetés biztonságos higiéniai szempontból.

Ha mégis kiadtuk a kezünkből a bankkártyánkat, akkor enyhe hatású szerrel (akár kézfertőtlenítésre is alkalmas szappannal) tisztítsuk meg a plasztikot. A kártyát ne áztassuk, ne dörzsöljük, ne használjunk maró hatású vegyszert, a mágnescsíkot és a chipet semmilyen fizikai hatásnak (dörzsölés, karcolás) ne tegyük ki – tanácsolja az MKB.

Kiemelt kép: Mohai Balázs/MTI

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik