Belföld koronavírus

Kijárási tilalom minden szociális intézményben

Emellett látogatási tilalmat és felvételi zárlatot vezettek be.

A járványügyi veszélyhelyzet miatt kijárási tilalom és felvételi zárlat van a bentlakásos intézményekben. Látogatási tilalom érvényes valamennyi szociális intézményben, a gyermekvédelmi szakellátásban, a javítóintézetekben, a családok és gyermekek átmeneti otthonaiban.

Bár a szociális terület ellátása elsősorban önkormányzati feladat, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MTI-vel azt közölte, hogy a szociális intézményekben életbe lépett látogatási tilalom az országos tisztifőorvos keddi határozatán alapul. A  szaktárca készített egy szakmai protokollt, amely segíti a szociális alapellátásban dolgozók munkáját.

Általános elv a sokkal körültekintőbb higiénia és a minél kevesebb személyközi kapcsolat, a nagy létszámú szolgáltatási formák átalakítása és az egyszerűbb adminisztráció. A szigorúbb intézkedések célja, hogy hatékonyabb és biztonságosabb legyen a szociális ellátások minden formája.

A járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet a szakemberektől a korábbinál nagyobb erőfeszítést és áldozatot követel, különösen igaz ez a szociális intézményekben, a legkiszolgáltatottabb és magukra hagyott emberek mellett és a nagyobb közösségekben szolgálatot teljesítőkre.

A szociális területen dolgozók felkészülten és fegyelmezetten segítik a koronavírus-járvány idején is a legveszélyeztetettebb emberek életét a nap 24 órájában. Az idős- és a hajléktalanellátás is az egyik legkockázatosabb terület a koronavírus elleni harcban, ahogy fokozott erőfeszítést kíván a fogyatékos és gyermekvédelmi intézményekben, a nagyobb közösségekben is a helytállás.

A szociális szakma legnagyobb szervezetei állandó kapcsolatban állnak a szociális államtitkársággal, hogy a váratlan helyzetekre  azonnal reagálhassanak, ezzel is mérsékelve a járvány veszélyeit. Az ellátottak igényeit leginkább a helyi közösségek tudják kezelni, ezért ez az ellátás elsősorban önkormányzati feladat. A szociális szolgáltatók túlnyomó többsége egyházi, önkormányzati vagy civil fenntartású, áll a szaktárca közleményében.

Kiemelt kép: Fülöp Attila, az Emmi szociális ügyekért felelős államtitkára beszél Katolikus Karitász székesfehérvári logisztikai központjának átadásán március 11-én. MTI/Vasvári Tamás

Ajánlott videó

Olvasói sztorik