Gazdaság koronavírus

Emberemlékezet óta nem csökkent annyit az üzemanyagok ára, mint a napokban

Szerdán literenként 15 illetve 20 forinttal csökkent a gázolaj és a benzin ára, pénteken pedig újabb 10-10 forinttal kell majd kevesebbet fizetni az üzemanyagokért, írja a holtankoljak.hu.

Ez három nap alatt a gázolaj esetében 25 forintos, a benzin esetében pedig 30 forintos csökkenést jelent.

Az átlagárak a hét második felében az alábbiak szerint alakulnak:

  • 95-ös benzin: 318 Ft/liter
  • Gázolaj: 335 Ft/liter

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj-szövetség főtitkára korábban azt mondta: az olaj világpiacán zajló események hatással vannak a magyarországi üzemanyagok árára is.

Nem szabad elfelejteni, hogy az olajárváltozás hatásának megjelenése az üzemanyagok árában mindkét irány esetén időigényes, és függ attól is, hogy a most tapasztalható zuhanást milyen piacrendeződés követi. A belföldi forgalmazású üzemanyagok döntő hányadát a hazai finomítóban állítják elő, amelyet az Oroszországból érkező vezeték táplál kőolajjal. Az orosz olaj árképzése pedig havonta történik, tehát a havi jegyzések átlagához kötik az adott hónapban leszállított orosz kőolaj árát. Vagyis ha egy napig látunk drámai esést az olajpiacokon, az biztosan megjelenik a havi átlagban, de a végeredmény kialakulása értelemszerűen nagyban függ attól is, hogy a hónap hátralévő részében hogyan alakulnak a jegyzésárak

– magyarázta múlt héten a főtitkár.

Koronavírus: a tünetmentesek segíthetik a leginkább a terjedést
Egy új tanulmány szerint Kínában komoly problémát okozott a lopakodó átadás.

Kiemelt kép: Getty Images

Ajánlott videó

Olvasói sztorik