Gazdaság

90 ezer forintos minimálnyugdíjat és nyugdíjmaximumot is javasol a Párbeszéd

A Párbeszéd azt javasolja, hogy a legalacsonyabb nyugdíjakat néhány év alatt emeljék a létminimum szintjére, vagyis 90 ezer forintra.

Burány Sándor országgyűlési képviselő csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján arra hivatkozott, hogy egy nemrégiben publikált felmérés szerint a nyugdíjasok közel fele nem rendelkezik akkora tartalékkal sem, hogy kibírja, ha néhány napot késik a járandóságának a folyósítása.

A nyugdíjasok felének teljesen elfogy hó végére a pénze
A lakosság több mint harmada egy hónapot sem tudna átvészelni, ha kiesne a jövedelme.

A politikus hangsúlyozta, hogy olyan differenciált nyugdíjemelésre van szükség, ami a legalacsonyabb nyugdíjakat részesíti előnyben. Hozzátette, hogy a Párbeszéd ezzel párhuzamosan a legmagasabb nyugdíjakat az átlagkereset háromszorosában maximálná. Az idei év első kilenc hónapjában a nettó átlagkereset a KSH jelentése szerint 239 300 forint volt, ezek szerinthaaPárbeszédisnettóragondolt,akkor a nyugjímaximum most 717 900 forint lehetne. Holott kétmillió forint feletti nyugdíjak is vannak:

Meghökkentő nyugdíjszámok, és ami mögötte van
A nyugdíjak egyre jobban leszakadnak a bérektől.

Egyúttal javasolják, hogy a nyugdíjszámítás során az állam térjen vissza a svájci indexálásra, vagyis ne csak az inflációt, de a keresetek növekedését is vegyék figyelembe. Ezt kérték a nyugdíjas szervezetek is:

Nyugdíjemelésnél vegyék figyelembe a bérek növekedését is, sürgetik a nyugdíjasok
Az idősügyi szervezetek elvárnák, hogy a kormány rendszeresen álljon szóba velük.

Kiemelt kép: 24.hu / Csanádi Márton

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik