Gazdaság

Nyugdíjemelésnél vegyék figyelembe a bérek növekedését is, sürgetik a nyugdíjasok

Az Országos Nyugdíjas Parlament Egyesület szerdai ülésén a résztvevők továbbra is ragaszkodtak hozzá, hogy az év elejei nyugdíjemelésnél az infláción túl a keresetnövekedés mértékét is vegyék figyelembe.

Az Országház Felsőházi üléstermében szerdán összeülő megyei nyugdíjas parlamenteken megválasztott 378 küldött több kérdésben is sürgős intézkedéseket kezdeményezett.

  • A legfontosabbnak azt tartották, hogy az év elejei nyugdíj emelésekor a fogyasztói áremelkedésen kívül a keresetek várható emelkedésének a mértékét is vegyék figyelembe.
  • Azt is szorgalmazzák, hogy a kormány és az idősügyi szervezetek képviselői között jöjjön létre az intézményes egyeztetési mechanizmus.

Ezenkívül javaslatokat fogalmaztak meg a települési önkormányzatok idősügyi munkájához, az elmagányosodás csökkentéséhez, az alacsony nyugdíjak felzárkóztatásához és az országos népszavazási kezdeményezésekhez. (MTI OS)

A nyugdíjas szervezetek már szeptemberben is hangot adtak annak, hogy a nyugdíjemelésnél nem csak az inflációt kellene figyelembe venni:

Másképp számolnák a kiegészítő nyugdíjemelést
Nem akarnak tovább hitelezni év közben az államnak az idősek.

Másrészt a nyugdíjasok inflációja idén is magasabb volt, mint az általános inflációs mutató, így emiatt is rosszabbul jártak az idősek:

A nyugdíjasok inflációja szinte minden hónapban több, mint a nyugdíjkompenzáció
A szakértőket is meglepte, hogy mindössze 2,8 százalékos lett az infláció szeptemberben, de a nyugdíjasok rosszabbul jártak: a fogyasztásuk szerint

Tény továbbá, hogy a nyugdíjak egyre inkább leszakadnak a bérektől, és még rosszabb lesz a helyzet, ha a nyugdíjemelés szabályai nem változnak:

Meghökkentő nyugdíjszámok, és ami mögötte van
A nyugdíjak egyre jobban leszakadnak a bérektől.

Kiemelt kép: 24.hu / Ivándi-Szabó Balázs

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik