Gazdaság

A nyugdíjasok felének teljesen elfogy hó végére a pénze

A lakosság 36 százaléka akkora tartalékkal sem rendelkezik, hogy a következő hónapot átvészelje, ha elveszítené a jelenlegi rendszeres jövedelmét, munkabérét vagy nyugdíját – derült ki a Publicus Intézet legújabb kutatásából, amelyet a Népszava részére készítettek.  Majdnem ugyanennyien 1-2 hónapig tudnák fedezni kiadásaikat, 8 százalék bírná talán egy évig és mindössze 6 százaléknak van annyi pénze, hogy még 12 hónap után is lenne mihez nyúlnia.

A háztartások mindössze 8 százaléka képes rendszeres megtakarításokra. A tartalékokat illetően az átlagnál is kiszolgáltatottabbak a nők, az alacsony végzettségűek, a 60 évnél idősebbek és azok, akik csak a nyugdíjukból élnek. Majdnem minden második nyugdíjasnak teljesen elfogy a pénze a hó végére, így ha átmenetileg elmaradna vagy késne a kifizetés, már élelmet sem tudna venni magának a következő hónapban.

A lakosság egészét tekintve javuló megélhetési helyzetet mutat ugyan a Publicus – november készített telefonos – felmérése, de egyes csoportok, leginkább a nyugdíjasok hétköznapi anyagi gondjai egyre erősödnek.

  • A megkérdezettek 27 százaléka arról számolt be, hogy ma kevesebb kiadást engedhet meg magának, mint néhány éve, de még azok sem dőlhetnek hátra, akiknek reálértéken nőttek a bevételeik.
  • A 8 százaléknyi felhőtlenül élő mellett ugyan a lakosság egynegyede nyilatkozta azt, hogy jól kijön a keresetéből, de ők is csak alkalmanként tudnak tartalékot félretenni.
  • További 28 százaléknak elég ugyan a havi pénze, de megtakarítani semennyit nem tud, hogy legyen mihez nyúlnia, ha egy váratlan kiadással találja magát szemben.
  • A nyugdíjas korosztályban ennél sokkal rosszabbak az arányok: mindössze 4 százalék engedhet meg magának bármilyen kiadást, és további 12 százaléknak marad alkalmanként pénze a hó végén, amihez nem kell hozzányúlnia.

A nyugdíjas korosztály fele éppen hogy kijön a nyugdíjából vagy komoly anyagi gondjai vannak.

A legnehezebb anyagi helyzetben a csak nyugdíjból élők mellett a legfeljebb 8 általánossal rendelkező aktív korú, 30-44 év közötti nők vannak.

Írtuk azt is, hogy:

Nyugdíjasok százezreinek kell a rezsiszámla és a gyógyszer közt választania
Több mint félmillió magyar nyugdíjas él kevesebb, mint 100 ezer forintból.

A kormány szerint javult a nyugdíjasok helyzete:

Nyugdíjas szegénység: a kormány azt hangsúlyozza, hogy csökkent
Pedig megduplázódott a jövedelmi szegénységben élő idősek száma 2010 óta.

Kiemelt kép: 24.hu / Ivándi Szabó Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik