Gazdaság

13 milliárdos adósságot is örökölt Vajna Tímea

Egyszerűsödik a néhai sztárproducer, Andy Vajna halálával hátra maradt cégbirodalom: három darabját beolvasztják az AV Investments Kft.-be. Mindhárom társaság – a City Center Development Ingatlanfejlesztő Kft., a GIBS Kereskedelmi Kft. és a Lucky Ventures Befektetési Kft. – megszűnik a beolvadás tervezett időpontjában, december végével – derül ki a cégközlönyből.

A beolvadó kis cégeknél izgalmasabb az AV Investments, ez a cég fogta össze ugyanis Vajna magyarországi fő érdekeltségeit, így a legtöbb pénzt termelő kaszinókat, és persze az özvegy, Vajna Tímea örökségének a része.

Nemrég derült ki, hogy Vajna Tímea mintegy 37 milliárd forintnyi vagyont örökölt a férje után egyetlen céggel, az AV Perfect Kft.-vel. Legalábbis az „örökösök által megjelölt érték” rubrikában 123 millió 376 ezer dollár szerepelt a cégbíróságnak leadott hagyatéki végzésben. Arról, hogy összességében mekkora az egykori kaszinókirály-kormánybiztos hátrahagyott vagyona, és abból mennyihez férhet hozzá ténylegesen az özvegy, maga sem tudta megmondani. Csak abban volt biztos a magyarországi hagyatéki tárgyalás után, hogy bonyolult procedúra vár még rá az Egyesült Államokban.

Az öröklés szálait ugyanis ott is el kell varrni, mint megírtuk, Vajnának van például nagy értékű ingatlana Hollywoodban, nem beszélve offshore céghálójáról, amelyet rendesen összekuszált a magyarországi érdekeltségeivel. Kevéssel a halála előtt alapította a már említett AV Perfect vagyonkezelőt, amelybe bevitte delaware-i offshore cége, a Cinergi Pictures Entertainment Inc. részvényeinek többségét, és ez az amerikai cég a tulajdonosa az AV Investments Kft.-nek.

Az AV Investmentsbe a cikk elején említett tervezett beolvadás okán készült vagyonmérleg tervezetéből az derül ki, hogy amióta nem Andy Vajna menedzseli a céget, jócskán megnőttek a tartozásai. Mint megírtuk, a producer egykori üzlettársa, Samuel Russell  Falconello átvette a Cinergiben Vajna halálával megürült elnöki posztot, az AV Investmentsben pedig ügyvezetőként ténykedik, miközben Vajna Tímea csak némi küzdelem után, hónapokkal Andy Vajna halála után ülhetett be férje megüresedett ügyvezetői székébe. A cég adósságállománya tavaly év végén 5,5 milliárd forint volt, az átalakulási vagyonmérleg június végén készült, és abban már 42 millió 691 ezer dollár kötelezettséget tüntettek fel. Ez átszámítva

csaknem 13 milliárd forint, vagyis több mint kétszeresére nőtt a cég adóssága fél év alatt.

És szinte a teljes összeg a rövid lejáratú kötelezettségek között szerepel, ott, ahová az éven belüli kifizetni valókat sorolják.

Elég nagy tételről van szó, de az AV Investments mérlege alapján fedezetnek is kell lennie a cégben. Június végén 12,7 millió dollárnyi (bő 3,8 milliárd forint) forgóeszközt (betétet és készpénzt), illetve 10,4 millió dollárnyi (3,1 milliárd forint) értékpapírt tartottak nyilván a könyvekben, továbbá 16 millió dollárt (4,8 millád forintot) tett ki a vagyonkezelő követelése, azaz ennyivel tartoztak nyár közepén a cégnek.

Kiemelt kép: Birton Szabolcs

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik