Közélet

Vajna Tímea öröksége: mintha gyámság alá került volna az özvegy

Lehet, hogy papíron 123 millió dollár, durván 37 milliárd forint örököse és tulajdonosa lett Vajna Tímea, de ez nem jelenti azt, hogy simán hozzájuthat a pénzhez. Sőt a cégadatokból úgy látszik, mintha gyámság alá került volna az özvegy: egyik első döntésével ugyanis maga mellé ültette néhai férje üzlettársát, akivel csak közösen írhat alá.

A hvg.hu cikkéből tudjuk, hogy jókora vagyon örököse lett Vajna Tímea. Néhai férje, Andy Vajna hagyatékának fő darabját, az AV Perfect Kft.-t már a nevére is vette. A kaszinókirály filmproducer januári halála előtt néhány hónappal gründolta a vagyonkezelőt, amiben hatalmas vagyont tartanak nyilván, a hagyatéki végzés szerint 123 millió dollárról, jelenlegi árfolyamon mintegy 37 milliárd forintról van szó. Ahogy korábban megírtuk, Vajna egy gigantikus ügylettel kettős kordon mögé menekítette a milliárdokat egy delaware-i offshore cég és az újonnan alapított vagyonkezelő bevonásával. Elcserélte a főbb magyarországi érdekeltségeit – beleértve a legfontosabbat, a kaszinóbizniszt – tömörítő AV Investments Kft. üzletrészeit az amerikai Cinergi Pictures Entertainment Inc. részvényeire, majd ez utóbbit belegyömöszölte az AV Perfectbe. A csereügyletről beadott cégpapírokban a vagyonértékelő akkor 130,5 millió dollárt hozott ki, lényegében ez a pakk került most át Vajna Tímea nevére.

Az örökös mint az AV Perfect 100 százalékos tulajdonosa és ügyvezetője rögvest intézkedett is, bár a külső szemlélő számára különös módon. Legelső határozatával maga mellé ültette Andy Vajna egykori üzlettársát, Samuel Russell Falconellót. Sőt úgy nevezte ki ügyvezetőnek a nehézsúlyú adószakértőt, hogy együttes aláírási joguk van, ezek szerint

Vajna Tímea egymagában, Falconello egyetértése nélkül nem tologathat semmit az AV Perfect Kft.-nél.

Az özvegy elhárította a 24.hu ezzel kapcsolatos érdeklődését, így nem tudtuk megkérdezni, miért nevezte ki maga mellé Falconellót. A kérdés pedig annál indokoltabb, mert az amerikai adószakértő az AV Investmentsnél korántsem látszott ilyen előzékenynek vele: a stratégiai fontosságú vagyonkezelőben Vajna Tímea csak kisebb közelharc és két hónap után tudott beülni férje megüresedett ügyvezetői székébe. Andy Vajna halála után közvetlenül Falconello aláírásával még olyan határozat született, amely szerint nem töltik be a harmadik ügyvezetői posztot.

Az AV Investments vezetése egyébként havi 12500 (bő négymillió forintot) eurót hoz Vajna Tímeának, mozgástere azonban korlátozott, Falconellónak van csak egyedüli aláírási joga, Vajna Tímea és Kovács Andrea, a producer régi bizalmasa csak vele együtt szignálhat. Mindezek tetejébe Falconello kezdeményezte egy tanácsadó testület felállítását is, amely kontrollálja a döntéseket. Falconello ezt az AV Investmentset tulajdonló Cinergi elnökeként intézte – ezt a pozíciót Vajna halála után vette át. Vajna Tímea tehát az amerikai vonalon is Falconellóval találja magát szembe.

Kézbesítési megbízott egy gázos sztoriból

Falconello kézbesítési megbízottja az Aliant-Menyhei Ügyvédi Iroda, amelynek képviselője dr. Menyhei Ákos ügyvéd, de az ő aláírásával került be a cégbíróságra Vajna Tímea alapító határozata is a kettős ügyvezetésről. Menyhei nem ismeretlen a 24.hu olvasói számára, tavaly írtunk meg egy orbitális uniós pénzlenyúlás történetét, amelyben az ő neve is felbukkant. A szó szerint gázos történetben – a brüsszeli pénzt a többi között földgáz-cseppfolyósító üzemre és töltőállomás kiépítésére kapták a kedvezményezettek – a sok stikli közül csak egy volt az, hogy havi 600 ezer forintért béreltek luxus Mercedest, emellett még havi 4-5 millió forintos fizetésre is bukkantunk az ügy kulcsfigurájánál.

Az özvegy nyilatkozatai alapján maga sem tudja, pontosan mekkora vagyont hagyott rá a férje, és abban sem biztos, hogy hozzáfér az örökséghez. Számára ismeretlen offshore cégekről beszélt, és arról, hogy ügyvédek próbálják kibogozni, miként működnek egyáltalán a vállalatok. Pedig papírforma szerint rengeteg pénzt termeltek tavaly Vajna vállalkozásai, a mérlegekből legalábbis az olvasható ki, hogy a kaszinóbiznisz és az egyéb érdekeltségeket összefogó vagyonkezelő (az AV Investments) összesen 17,9 milliárd forintot fialt. A pénz nagyobb részének kivételéről még Vajna életében, 2018-ban született döntés, így mintegy 12,5 milliárd forintot a filmmogul csatornázhatott a belátása szerint.

Az viszont már a halála utáni fejlemény, hogy a luxemburgi Las Vegas Casino S.a.r.l. nevű érdekeltségében Vajna igazgatósági helyére január 23-án a belga állampolgárságú Fabrice Geimer érkezett, határozatlan időre, aki az interneten fellelhető adatok szerint a holland székhelyű, de Luxemburgban is jelenlevő United nevű befektetési cég egyik vezető beosztású munkatársa.

Fotó: Sean Gallup/Getty Images

Minden fontos részlet nem derül ki belőle, de annyi biztos, hogy szeptember 27-én rögzítette a közjegyző a hagyatékátadó végzést, amihez listát is mellékelt a Vajna Tímeát illető örökségről. A végzésből az olvasható ki, hogy a közjegyzőnek Vajna 2018 márciusában kelt végrendeletének eredeti példányát nem mutatták be, így

Vajna végakaratát figyelembe venni nem tudta.

A hagyatéki tárgyaláson elhangzottak és a rendelkezésre álló iratok alapján állapította meg az örökhagyó vagyonát és tartozásait. Ezek:

  • az AV Perfect Kft., amelynek névértéke 100 ezer dollár, az örökösök által megjelölt értéke 123 millió dollár, azaz a már említett 37 milliárd forint;
  • az AV Holdings Kft. 100 százaléka;
  • három, az MKB-nál vezetett számla, a rajtuk lévő összeg azonban nem szerepel a cégbíróságnak leadott papíron, csak annyi látszik, hogy forint, euró, illetve dollárszámlákról van szó;
  • műkincsek, amiknek az értéke szintén nem ismert, csak annyi, hogy egy 37 tételből álló listát mellékeltek;
  • a Vajna és a Walt Disney Pictures között 1994-ben létrejött szerződés alapján a Tombstone – A halott város című film produceri munkájáért járó díj (ismeretlen összeg);
  • az AV Investments tagi hiteltartozása (a mérlegből nem derül ki, mennyi a tagi tartozás);
  • a Beauty Enterprises kölcsöntartozása – a rendezvényszervező cég veszteséget veszteségre halmozott az előző években, a múlt év végén 266 millió forint kötelezettséget tüntetett fel a könyveiben.

Az özvegy adósságokat is örökölt, de amint a hvg.hu is jelezte, ezekről sem derül ki a hagyatéki végzésből, mekkora terhet jelent

  • a hagyatéki eljárás költsége;
  • illetve az AV Jersey Ltd. követelése Vajnával szemben. Az AV Jersey az offshore paradicsomban, Jersey szigetén van bejegyezve, ami a Vajna-cégháló esetében nem kirívó. Az már annál izgalmasabb, hogy az AVI Jersey Ltd.-t csak 2019. szeptember 13-án jegyezték be, tehát nyolc hónappal Vajna halála után, és mindössze két héttel az előtt, hogy a hagyatéki határozat jogerőssé vált. A cégjegyzékben a tulajdonosé nem, csak két igazgató neve bukkan fel, őket pedig más offshore társaságokban lehet fellelni, és nem vezet nyomuk a Vajna-sztori eddig ismert szereplőihez. Pedig nem akármilyen társaságnak látszik ez, 2,5 millió dollárral (durván 750 millió forinttal) alapították.
  • A Cinergi Pictures Entertainment Inc. és Andy Vajna között 2015 májusában létrejött szerződésből ugyancsak maradt hátra tartozás. De itt sem derül ki az összeg, a tőke és a kamattartozás rubrikája is üres.

Az egykori sztárproducer vagyona az eddigi információk alapján ennél szerteágazóbb, a magyarországi hagyatéki végzésben az offshore cégháló darabjairól, illetve a lapunk által megtalált 3 millió dolláros hollywoodi ingatlanról nem esik szó, ahogy arról sem, hol landol Vajna bizalmi vagyonkezelőbe bevitt vagyona, vagyis ki viszi az Andrew G. Vajna Revocable Trust jószágait.

Mint a múlt héten megírtuk, Vajna Tímea rövid nyilatkozatában megerősítette a 24.hu-nak, hogy egyelőre nem jut hozzá az örökségéhez, és a megfejtést is elárulta:

Még nem zajlott le teljesen a hagyatéki eljárás, Amerikában még egy bonyolult procedúra vár rám.

Kiemelt kép: Frazer Harrison/Getty Images for HFA/AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik