Közélet

Andy Vajna 36 milliárdot kerített körbe néhány mozdulattal

Andy Vajna halála után a filmmágus és kaszinókirály birodalmában régi harcostársa, Samuel Russell Falconello vette át a stafétabotot. Legalábbis ő foglalta el a birodalom központi társaságának, az Egyesült Államokban, Delaware államban bejegyzett Cinergi Pictures Entertainment Inc.-nek a megüresedett elnöki posztját. Vajna magyarországi vagyonát 70 milliárd forint közelébe becsülték a milliárdos toplisták készítői, és ennek jelentős része az offshore paradicsomban működő Cinergiben összpontosul. Így alakította át a cégstruktúrát a sztárproducerből lett NER-milliárdos a múlt év végén.

Las Vegastól Las Vegasig: 70 milliárdos vagyont hagyott hátra Andy Vajna
Az ország 14. leggazdagabb embereként halt meg Andy Vajna. A legnagyobbat a kaszinóbizniszen nyerte, a hatalom számára viszont birodalmából a TV2 lehet a legfontosabb, ahová azonban a producer nemrég bebetonozta magát. Leltáraztuk Vajna vagyonát.

Falconello, a feketeöves adószakértő

Samuel Russell Falconello – aki tökéletesen eligazodik az egyesült államokbeli cég- és pénzügyi szabályokban – 25 évvel ezelőtt bukkant fel először Vajna magyarországi cégeiben, amelyeknek már akkor is nagy szükségük volt egy profira. Az akkoriban még fiatal amerikai beválthatta a reményeket, mert később Vajna külföldön kiépített céghálózatában is kulcspozícióba került, a luxemburgi székhelyű kaszinócégben például sokáig ügyvezetőtárs volt a producer mellett. Egyre növekvő fontosságát azonban az jelzi talán a legjobban, hogy Vajna és amerikai filmes üzlettársai őt bízták meg az egyik hollywoodi megaprodukció pénzügyi levezénylésével: Falconello volt az Arnold Schwarzenegger főszereplésével forgatott Terminator 3 egyik pénzügyi menedzsere.

 

Az 1962-es születésű Falconello közgazdász, könyvelő, adószakértői és jogi diplomákat szedett össze az évek során. Üzleti menedzsmentben és adóügyekben az Ernst & Young-nál töltött időszakban szerzett gyakorlatot, de amellett, hogy később a szórakoztatóipartól kezdve az ingatlanfejlesztésig sok mindennel foglalkozott, Vajna azt is értékelhette benne, hogy a személyes pénzügyek intézésében, sőt az utódlás megtervezésében is képben volt. A kaliforniai férfi számára internetes üzleti önéletrajza szerint alapfokon megtanult magyarul.

 

Falconello magyarországi cégekben viselt tisztségei:

  • AV Investments Befektetési Kft.: ügyvezető, 2016–
  • Bár-Co. Vendéglátóipari Kft.: felügyelőbizottsági tag, 2000-2009
  • Belvárosi Kaszinó Szerencsejáték Szervező Kft.: felügyelőbizottsági tag, 2000-2010
  • Buno Vendéglátóipari Kft.: ügyvezető, 2009-2011
  • InterCom Nemzetközi Kulturális Szolgáltató Zrt.: felügyelőbizottsági tag, 1998, igazgatósági tag 2000-2012
  • Lapcom Kiadó Zrt.: felügyelőbizottsági tag, 2017-2018
  • Las Vegas Casino Játékkaszinó Üzemeltető Zrt.: igazgatósági tag, 2018-
  • Uránia Moziüzemeltető Kft.: felügyelőbizottsági tag, 1993-1997

Az AV Investmentset 2014-es alapításától fogva Andy Vajna vezette, de hamarosan ügyvezetőtársul hívta Falconellót e fontos társaság élére. Ebben futnak össze – többnyire közvetett tulajdonlással – a fő érdekeltségek: ide van bekötve a TV2 kereskedelmi televíziót birtokló cég, a tévének beszállító IKO Holding Kft. a rádióüzemeltető Rádió Plus Kft., és nem utolsó sorban a kaszinókhoz vezető érdekeltség, a luxemburgi székhelyű AV Investments S.A., illetve a Nobu luxuséttermet működtető Buno Kft. is. A kiemelt szerepét mutatja az is, hogy a céget vivő hármas, Vajna, Falconello és Kovács Andrea számára összesen 170 ezer dollár (47 millió forint) javadalmazást tüntetett fel a cég 2017-es beszámolójában. A nyereség kivételéről, az osztalék kifizetéséről speciálisan rendelkeztek: a cégben akkor 90 százaléka volt Vajnának és 10 százaléka a Cinerginek, 2 millió dollár alatti nyereségnél azonban éppen fordított a nyereségkivét, azaz 90 százalékra jogosult a kisebbségi Las Vegas-i tulaj.

Az AV Investmentsnél röviddel Vajna január 20-ai halála után, február elején alapítói határozatot hozott az időközben 100 százalékos tulajdonossá vált Cinergi. Falconello aláírásával úgy rendelkezett: nem nevez ki ügyvezetőt Vajna helyére, a másik két ügyvezető viszi tovább a boltot, Falconello és Vajna bizalmasa, Kovács Andrea. A cég és a csoport jogszerű működésének fenntartása érdekében viszont tanácsadó testület felállításáról határozott a Cinergi. A hírről elsőként a G7 számolt be azzal, hogy mostantól ez a testület felügyeli a Vajna-örökséget. Emailben tudakolóztunk a Vajna-cégek ügyeit ellenjegyző ügyvédnél, Pintér Aurélnél, illetve az AV Investments-ügyvezető Kovács Andreánál a testületről, ám egyikük sem reagált a kérdéseinkre.

Mint korábban megírtuk, Vajna élete utolsó hónapjaiban alaposan átrendezte a cégbirodalmát, a vagyon jelentős részét tulajdonképpen visszavitte oda, amerről az egykori sztárproducer Magyarországra (haza)érkezett: az offshore paradicsomként jegyzett Delaware államba. Csoportja főszereplője lett ugyanis a Los Angeles-i székhellyel, de a delaware-i cégbíróság által bejegyzett Cinergi Pictures Entertainment Inc. Erről a cégről a hivatalos papírokból nem derül ki a tulajdonos vagy tulajdonosok kiléte, csak annyi biztos, hogy a képviseletében Vajna járt el, elnöke és igazgatója volt a 15 ezer dolláros alaptőkéjű, zártkörű társaságnak. Igazgatóként Falconellón kívül Robert Zipser neve is felbukkan a papírokban, illetve a cég Delaware állambeli székhelye Camden városban azzal, hogy ott a kézbesítési megbízottja a Paracorp Incorporated. A Cinergi története egészen messzire nyúlik vissza, 1989-ben alapították még Cinergi Productions Inc. néven – ez olvasható a Vajna által aláírt igazolásból, amit még tavaly novemberben nyújtott be a magyar cégbíróságra.

A 130 millió dolláros manőver

Az viszont már jól követhető a fővárosi cégbíróságnak megküldött iratokból, hogy a szerény 15 ezer dolláros jegyzett tőkéjű Cinergivel brutális manővert hajtott végre Vajna nemrég: 130,5 millió dollár, bő 36 milliárd forint értékű részvényt bocsátott ki a társaság. Ugyanennyire értékelték Vajna fő magyarországi vagyonkezelőjének, az AV Investments Kft.-nek a piaci értékét (pontosabban 90 százalékos üzletrészéét). A számot egy gödöllői könyvvizsgáló cég, az NTC Audit Kft. hozta ki – ez Vajna egykori vagyonkezelési tanácsadójának, Tremmel Zoltánnak a cége (Tremmel egyébként most is vezeti Vajna AV Progress Kft.-jét, amely a Tv2-ben közvetett tulajdonos). A két 36 milliárdos csomagot azután elcserélték, mégpedig úgy, hogy Vajna alapított november elején egy teljesen új vagyonkezelőt, az AV Perfect Kft.-t, amibe beapportálta a 130,5 millió dollár értékű AV Invesments-üzletrészt. A csomagot az AV Perfect azután átruházta a Cinergire, a Cinergi pedig az ugyanekkora értékű részvénypakettjét adta érte cserébe.

Az ügyletnek szokás szerint mindkét oldalán a filmmágus állt, a részvénycsereakcióról szóló „közös nyilatkozatot” a Cinergi Pictures Entertainment Inc. képviseletében Andrew G. Vajna igazgatóként, az AV Perfect Kft. képviseletében pedig Vajna András György ügyvezetőként írta alá.

Végeredményben a húzással az AV Investments kizárólagos tulajdonosa lett a Cinergi, és a Vajna jegyezte AV Perfect tulajdonos lett a Cinergiben. A kör ezzel bezárult, 36 milliárdot kerített körbe a szuperproducer néhány mozdulattal. Most már az a kérdés, hogy kik férhetnek hozzá a vagyonhoz, azaz kik vannak a körön belül, azaz a Cinergiben.

A részvénycsere-akciót a Vajna-hagyatékra rálátó egyik forrásunk vagyonmentő akcióként magyarázta, azt érzékeltette, mintha Vajna kapcsolata nem lett volna már felhőtlen a NER kormányzati potentátjaival.

Tény, hogy a lépéssorozat nyomán az AV Investments és ezzel a médiától a kaszinókig a Vajna-féle cégbirodalom fő elemei teljes egészében az amerikai offshore társaság, a Cinergi fennhatósága alá kerültek. Ugyanakkor az ügylet ellentételezéseként a Cinergiben tulajdonos lett az AV Perfect, amelyiknek a tulajdonosa maga az elhunyt. Ahhoz a kérdéshez viszont nem jutottunk közelebb, hogy pontosan kik a tulajdonosok a delaware-i vagyonkezelőben, mekkora volt Andy Vajna részesedése, vagyis ahhoz, hogy kire száll az örökség.

Kiemelt kép: Neményi Márton / 24.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik