Gazdaság

Bajban az egyik legpatinásabb osztrák bank

A Financial Times beszámolójára hivatkozva írta a Portfolio.hu, hogyaz Európai Központi Bank visszavonta a 2019 júniusáig Bank Meinl néven működő Anglo-Austrian Bank licencét. Az osztrák bankfelügyelet (FMA) szerint a pénzmosás megelőzésével kapcsolatos hiányosságok és más jogi megfelelési (complience) problémák vezettek a döntéshez.

A bank ellen már az elmúlt három évben is vizsgálat folyt Ausztriában, mert a gyanú szerint több tízmillió euró tisztára mosásában segédkeztek Viktor Janukovics volt ukrán elnök köre számára, továbbá egy szabálytalan osztalékfelvétellel is megvádolták őket. A bank neve a brazil Odebrecht óriáscég korrupciós ügyében is feltűnt, idén pedig a pénzmosást és terrorizmus-finanszírozást megakadályozó jogszabályok megsértése miatt 500 millió euróra büntették őket.

A bank közleménye szerint az EKB döntése nem sok mindenen változtat, a tulajdonosok ugyanis már korábban a banki tevékenység megszüntetése mellett döntöttek. „Az EKB döntése nem változtat semmin sem (…) objektívan nézve nincs ok a licenc visszavonására” – írták, hozzátéve, hogy a korábbi problémákat teljes mértékben megoldották mára, és most vizsgálják annak jogi lehetőségeit, miként fellebezhetik meg az EKB döntését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik