Gazdaság

Schneider: ha Orbánék célja az energiatermelés lenne, nem az atomot választják

A Népszavának adott interjút a néhány hete a CEU-n bemutatott The World Nuclear Status Report 2019 fő szerzője, Mycle Schneider atomenergia-tanácsadó.

A kutató többek között arról beszél, hogy energia sokféleképpen előállítható, így ha valaki milliárdokat akar erre költeni, elvárható lenne, hogy tájékozódjon. Az eddig ismert energia-előállítási módszerek közül ugyanis az atomenergia a legdrágább.

Az elmúlt évtized során a világ 63 új nukleáris reaktora az első kapavágástól az átadásig átlag 10 év alatt épült fel. A szórás 4-40 év, hisz sok a megszakítás. Atomerőművet építeni nem egy eleve elrendelt kötelesség. Ha kormányuk fő célja tényleg az olcsó áram lenne, nyilván más termelési formát választott volna

— fogalmazott Schneider, aki szerint az atomerőművek versenyképtelenek és fontos eloszlatni az atomerőművek 0-24 órás termelésébe vetett hitet.

Franciaország 58 reaktora tavaly átlag három hónapot állt. A belgáknál ugyanez fél év. Ráadásul a javítást mindig meghosszabbították. Az atomerőművek öregek. Ha belenéznek, több tízezer alkatrészük közül csak újabb és újabb hibákra bukkannak. A megújulók termelésének előrejelzése ellenben ma már a fogyasztási becsléseknél is pontosabb. Az egységek szaporodásával együtt nőnek az átfedések, a pótolhatóság és a rugalmasság

— mondja. A beszélgetésben előkerült, hogy az Orbán-kabinet blokkolja a szélerőmű-építéseket. Erről bővebben itt olvashat:

Schneider szerint meglepő, hogy az Orbán-kormány visszautasítja a fejlődést. Hozzátette:

A múltban kétségkívül kísérték hibák a létesítéseket. A szabályokat mindenkinek be kell tartania, legyen szó akár településhatárról, méretről, környezetről vagy esztétikáról. Németországban a közösségi tulajdonlás terjedése gyökeresen javítja a közvélekedést. Az energiaszövetkezetek már eurómilliárdokat fektetnek szélerőművekbe.

Kiemelt kép: MARTIN BUREAU / AFP

Ajánlott videó

Olvasói sztorik