Gazdaság

Rengeteg gázt hoznának be Szerbia felől az oroszok

Október 15-én a nemzetközi vezetékek hazai szakaszait tulajdonló Földgázszállító Zrt. (a Mol leányvállalata) meghirdette a regisztrációt a Szerbiából Magyarországra tartó gázvezeték kapacitásáról szóló árverésre – figyelt fel rá a 444.hu. Ez a fejlemény azért nagyon jelentős, mert jelenleg még a gáz útja fordított, egyelőre csak Magyarországról lehet gázt szállítani Szerbia felé. A most tervezett árverés viszont évi 10 milliárd köbméter gázt hirdet meg, Szerbiából Magyarországra. Ez elképesztő mennyiség magyar viszonylatban, több mint Magyarország évi 8 milliárd köbméter körüli teljes fogyasztása.

A Török Áramlat névre hallgató szerbiai vezeték egyébként még nincs is kész, így a mostani árverés eredménye döntő lehet ahhoz, hogy egyáltalán megépül-e. És ha mondjuk az történik, hogy a gázkereskedő cégek hosszú időre előre foglalnak le nagy mennyiségeket, akkor könnyebbé válhat az új vezeték finanszírozása is.

Ezen az új vezetéken orosz gáz érkezne Magyarországra. A szerbiai vezeték része lenne annak a nagy, új gázcsőnek, aminek építését már legalább 15 éve tervezgetik. A vezeték első szakasza a Fekete-tenger alatt haladna Oroszországból Törökországba, onnan pedig Bulgárián majd Szerbián keresztül érkezne Magyarországra.

Mint a portál összefoglalta, gázügyileg ezek voltak a legfontosabb mérföldkövek a közelmúltban:

  • Tavaly Orbán Viktor arról beszélt, hogy a romániai tengeri mezők gázával végleg megszűnhet az orosz gáztól való függés Magyarországon.
  • A román gáz kitermelését azonban nem kezdték el, sőt, jelenleg Magyarország exportál rengeteg gázt és áramot Romániának.
  • Október közepén a Mol-hoz tartozó Földgázszállító Zrt. megnyitotta a jelentkezést egy új, alapvetően orosz érdekeltségű, Szerbia felől épülő gázvezeték használatára, amin keresztül elvben több gáz jöhet az országba, mint amennyire Magyarországnak szüksége van.
  • Ez az új vezeték alkalmas lehet arra, hogy az oroszoknak Ukrajnára ne legyen szükségük a gázüzletben. A nagy leszakadási kísérlet így fordulhat egy új orosz függésbe.
  • Úgy tűnik, sikerült a magyar kormánynak elkerülni, hogy hosszú távú gázszerződést kelljen kötnie a Gazprommal.

Kiemelt kép: Berecz Valter / 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik