Gazdaság

Sokkal olcsóbb is lehetne a gáz, de a kormány nem akarja csökkenteni az árat

A lakossági gázárak megfelelő szinten állnak – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Népszava kérdésére. Szinten tartják a rezsicsökkentett árakat a tőzsdék emelkedése és esése közepette is – tette hozzá.

Csakhogy jóval olcsóbb lehetne a gáz, ha nem lenne rezsicsökkentés, nem a rezsicsökkentéssel befixált árat kellene fizetnie az embereknek a gázért. A piaci folyamatokból kiindulva akár 30-40 százalékkal is csökkenhetne a hazai lakossági gázár – ezt nemrég egy energetikai szakértő mondta.

Jóval kevesebbet kellene fizetni a gázért, ha nem lenne rezsicsökkentés
30-40 százalékos a felár. Az emberek rosszul járnak, az állam igen jól.

A termék tőzsdei ára az elmúlt öt év alatt jóval gyakrabban állt alacsonyabb, mint magasabb szinten ahhoz képest, mint amennyit az utolsó, 2014-es lakossági „rezsicsökkentés” idején ért – emlékeztet a Népszava. Az állami MVM-hez tartozó MFGK a lakossági gázt az oroszoktól a piacihoz közeli árszinten vásárolja. Az állami gáznagykereskedőnél az elmúlt években durván 100 milliárd forintja gyűlt össze ezen, hogy a piaci árszinten vásárolja a lakossági gázt, csak éppen a lakossági felhasználói ár viszont ezt jócskán meghaladja.

A miniszter nem tett semmiféle ígéretet arra, hogy esetleg átadják-e az állami szolgáltatónál eddig felgyűlt tartalékot, extra hasznot a lakosságnak.

Palkovics magától értetődőnek nevezte a lap kérdésére, hogy – akár párhuzamos lengyel vagy német példák alapján – a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Mátrai Erőmű átalakítására is igényeljen az ország uniós támogatást.

Kiemelt kép: Egy postás rezsi-utalványt kézbesít egy XIII. kerületi nyugdíjasnak 2019. szeptember 1-jén. Mellette Fónagy János, a Miniszterelnöki Kormányiroda parlamenti államtitkára (b). Az elmúlt években a nyugdíjasok Erzsébet-utalvány formájában kaptak pluszjuttatást, de mivel az Erzsébet-utalvány megszűnt, most 9 ezer forint értékű rezsiutalványt biztosít számukra a kormány. Nem névre szóló a nyugdíjasok rezsiutalványa, azzal hozzátartozóikat is segíthetik, a posta szeptember 30-ig kézbesíti ki, és 2020. március 31-ig használhatók fel gáz- és áramszámla fizetésére. MTI/Mohai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik