Gazdaság

Duplájára hizlalta a minisztériumi dolgozók létszámát az Orbán-kormány

Tavaly decemberben még több mint tizenháromezer köz- és kormánytisztviselő dolgozott a legszűkebb értelembe vett kormányzatban, vagyis a ma létező 10 minisztériumban, valamint a két tárca nélküli miniszter alatt. A létszám a NER hatalomra kerülése után duplázódott meg: 2010 decemberében a tárcák elődjeinél még csak 6358-an dolgoztak, vagyis a növekedés 93 százalékos — írta meg a Népszava.

A lap emlékeztet: 2010-ben maga Orbán Viktor fogalmazott úgy, hogy

sem rangkórság, sem kormányzati dáridó nem lesz jellemző, nem fér bele.

A Népszava összesítése szerint 2010 óta mindössze egyetlen olyan minisztérium akad amely első ránézésre hatékonyabban, kisebb létszámmal dolgozik: az igazságügyi tárca, ahol a most nyilvánosságra hozott zárszámadási adatok szerint 517-en dolgoztak, ami 458 fővel alacsonyabb mint 2010-ben. Azonban 2010-ban a tárca neve Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) volt, az önkormányzati-közigazgatási terület is itt működött, vagyis valójában másfél minisztérium volt még 2010-ban, amelynek közigazgatási feladatait a hatalmasra hízott Miniszterelnökség szívta fel.

Minden más minisztérium csak dagadt az évek folyamán, ráadásul két új, a miniszterelnök személye körüli tárca is létrejött az utóbbi években, ez a miniszterelnöki kabinetiroda és a -kormányiroda, amelyek tavaly már 364 köztisztviselőnek adtak munkát, ám a jövő évi költségvetés szerint már 734-en sürgölődnek majd a kormányfő személye körül — teszi hozzá a lap.

Kiemelt kép: Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala

Ajánlott videó

Olvasói sztorik