Közélet

A kirúgások után állásokat hirdetnek a minisztériumok, de a régieket nem veszik vissza

Újra állásokat hirdetnek a minisztériumokban a nagy év végi kirúgási hullám után, ám akit elbocsátottak, már nem veszik vissza. Még súlyosabb a helyzet a területi közigazgatásban, ahol a fizetések mélyen a minisztériumi szint alatt vannak – írja a Napi.hu.

A lap szerint fél évvel a minisztériumokat és háttérintézményeiket érintő nagy állami bürokráciacsökkentés után, amikor 6810 álláshelyet szüntettek meg, újra egymást érik az álláspályázatok a minisztériumokban. A kormányportálon elérhető álláshirdetések szerint főleg a Belügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium keres új munkatársakat.

Humánpolitikai katasztrófát jelent, amit a kormány előadott. A pocsékolás tipikus példája. Olyan embert nem vesznek vissza, akit az ősszel kirúgtak. Egyáltalán nem biztos, hogy ezekre az állásokra jelentkezik is valaki

– mondta Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezet (MKKSZ) elnöke. A kormánytisztviselők foglalkoztatási körülményeire új jogszabály lépett hatályba tavasszal, amely például 5 nappal csökkentette az alapszabadság mértékét.

Hozzáteszik: a minisztériumoknál is nagyobb a probléma a területi közigazgatásban – vagyis a megyei, járási, illetve fővárosi kerületi kormányhivataloknál. Ez a kormányablakoknál kialakul létszámhiány miatt máris szembetűnővé vált.

Az MKKSZ adatai szerint csak Budapesten 615, országosan pedig több mint 4000 dolgozó hiányzik a járási és megyei kormányhivatalokból. Márciusban pedig 2500-an távoztak, azóta pedig további több száz dolgozó ment el, akik az extrém leterheltség miatt hagyták el a munkahelyüket.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik