Gazdaság

Évi 30 ezer magyar felnőtt meghal, mielőtt még nyugdíjba mehetne

Lehet, hogy 70 éves korunkig is dolgozhatunk majd, mert ahogy tovább élünk, jó eséllyel emelkedhet a nyugdíjkorhatár is – írtuk nemrég a Portfolio.hu cikke alapján. Az egy dolog, hogy tovább élünk, de vajon egészségesek leszünk-e, főleg akkor, ha még tovább kell dolgoznunk? Egyáltalán megérjük-e, hogy nyugdíjasok legyünk? Ezekre a kérdésekre nem lehet egzakt választ adni, hiszen senki nem tudja, mit hoz a jövő, de a statisztikák adnak némi támpontot, és azok szerint a jelenlegi helyzet elég borús: évente csaknem 30 ezer felnőtt nem éri meg a nyugdíjkorhatárt, és 60 éves kor felett már nemigen számíthatnak egészségre a magyarok.

Egyre tovább élhetünk, egészségesen is

Magyarországon az uniós csatlakozás utáni évtől, tehát 2005-től vannak adatok arról, mennyi a várható élettartamon belül az egészségben töltött idő. A statisztikai hivatal adatai az eltelt 14 évben jelentős javulás mutattak. A nők a 2005-ös 77 év helyett már 79 éves korukig élhetnek átlagban, és a kezdeti 54 helyett 61 egészségben töltött esztendőre számíthatnak születésükkor. A férfiaknál is javultak a mutatók, 62-ről 72-re emelkedett a születéskor várható élettartam, és 52-ről 60-ra a várhatóan egészségben eltöltött évek száma.

Ez jó hír. De ha azt is figyelembe vesszük, hogy jelenleg 64 év a nyugdíjkorhatár, és ez 2022-re 65 év lesz, akkor az is nyilvánvaló, hogy várhatóan már évekkel a korhatár elérése előtt nem leszünk egészségesek.

Még inkább igaz, hogy nemigen érjük meg egészségesen a nyugdíjat, ha idővel tovább emelkedik a korhatár.

Kevesebb év jut nekünk, mint Európa más országaiban

A születéskor várható életkor és az egészségesen várható életkor növekedése önmagában pozitív tehát – összevetve más európai országokkal azonban az derül ki, hogy egyes országokban jóval tovább élhetnénk, és a születéskor becsült korból több lenne az egészséges évek száma is.

Akik már megérték a 65 éves kort, ők is jóval kevesebb évig élhetnek Magyarországon, mint az EU átlaga, és persze kevesebb lehet az egészséges évek száma is.

Ha mellette megnézzük, hogy melyik országban mennyi a nyugdíjkorhatár, akkor az is látszik, hogy Magyarországon kevesebb év jut a nyugdíjazás után, mint a példaként kiemelt néhány országban.

Évente 23 ezer 50 pluszos nem éri meg a nyugdíjkorhatárt

Megnéztük azt is, hogy a felnőtt magyarok közül hányan nem érik meg évente a nyugdíjkorhatárt – ők majdnem 30 ezren voltak, és döntő többségük, több mint 23 ezren már betöltötték az 50 évet. A nyugdíjbefizetéseik maradnak a közös kalapban, hiszen az állami nyugdíjnál nincs örökölhetőség. Továbbá akik elérik a nyugdíjkorhatárt, azok közül nem kevesen vannak, akik csak pár évig élvezhetik a megérdemelt pihenést, a 65 éves kort elérők közül ugyanis évente 13-14 ezren halnak meg öt éven belül.

Összehasonlításul, a KSH adatai szerint 2015-ben összesen kevesebb mint 69 ezer, 2016-ban több mint 95 ezer, 2017-ben csaknem 73 ezer, 2018-ban pedig több mint 98 ezer új öregségi nyugdíjat állapítottak meg, amiben benne vannak a nyugdíjkorhatárt betöltöttek és a negyven munkaév után nyugdíjba vonuló nők is. Elég dermesztő, ha e mellé odatesszük, hogy átlagban mintegy 23 ezer 50 év feletti halt meg ebben az időszakban, vagyis a nyugdíjhoz közelebb álló korosztályokból ennyien nem lettek soha nyugdíjasok.

Ha hirtelen 70 évre emelkedne a nyugdíjkorhatár, akkor az eddigi adatok alapján évente 43-44 ezer ember nem érné meg, hogy nyugdíjas legyen. Közülük 37-38 ezer lehet az 50 év felettiek száma évente. Ha ez csak évek múlva következik be, valószínű, hogy valamivel kevesebben lesznek, akik még a nyugdíjazásuk előtt meghalnak, de nem sokkal. Az utóbbi négy évben az 50-59 éves korosztályból ugyan fokozatosan kevesebben haltak meg, de közben a 60-64 éves korosztályban nem volt kifejezett javulás, a 65-69 éves korúaknál pedig emelkedett a halálozások száma a KSH adatai szerint.

Ahogy egyre tovább élünk, és egyre több idős jut az aktív korúakra, idővel a gazdasági szükségszerűség azt diktálja, hogy emeljék a nyugdíj korhatárát. De ehhez nemcsak az kell, hogy egyre tovább éljünk, hanem hogy minél tovább lehessünk egészségesek.

Vedd kézbe a 24.hu legemlékezetesebb tartalmait!
Izgalmas arcok, kihagyhatatlan történetek
Keresd az újságárusoknál, vagy rendeld meg az mc.hu/riporter oldalon!
Megrendelem

Ajánlott videó

Interjú a lángos és a víz áráról, állami beavatkozásról és a kempingek felszámolásáról Járosi Tamással, a tihanyi Malackrumpli tulajdonosával, aki szerint a Balaton nem drága, sőt szezonális üdülőhelyként sokkal drágábbnak kéne lennie, nemrég mégis bejelentette, hogy ők egyelőre nem emelnek árat.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.