Gazdaság

Komoly erő gátolja a forint erősödését

Az elmúlt napokban-hetekben fokozatosan eltávolodott rekordgyenge árfolyamától a forint az euróval szemben, azonban a piaci pozícionáltság alig változott – derül ki az MNB friss ábrakészletéből, amit a Portfolio.hu vesézett ki. Megállapították, hogy mivel nem kezdett drasztikusan csökkenni a magyar deviza piacán felépült sokezer milliárd forintnyi short állomány, ez pedig továbbra is komoly akadálya a forint tartós erősödésének.

Véleményük szerint továbbra is komoly erő akadályozza a forint erősödését.  2015. eleje óta ugyanis nem csökkent érdemben a 3000 milliárd forintosra duzzadt spekulatív állomány, legfeljebb stagnált. Ezért nem tud érdemben erősödni a magyar deviza, így jó eséllyel maradhat szerintük a 330 forint körüli euróárfolyam. Csütörtökön is ide gyengült vissza a forint a szerdai erősödés után.

Az érem másik oldala, hogy ha a piacon már szinte mindenki a forint gyengülésére számít, akkor kisebb az esély arra, hogy új shortosok jelenjenek meg, így pedig a magyar deviza esetleges jelentős gyengülése sem valószínű.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik