Gazdaság

90 ezer forintot veszít az exrendőr, mert úgy csinálnak, mintha nem törölték volna el a nyugdíját

Olvasónk rendőr volt, aztán 2006-ban korkedvezményes nyugdíjas lett, majd 2012-től – ahogy másoknak, neki is  – eltörölték a nyugdíját. Azóta „járandóságot” kap, ráadásul nem teljes összegben, hanem az szja mértékével, azaz jelenleg 15 százalékkal csökkentve. Gondolta, erre az szja-mértékű levonásra érvényesíti a betegség után kapható szja-visszatérítést, a NAV azonban elutasította a kérelmét.

Azzal indokoltak, hogy a járadéka, ami „nem nyugdíj” adózási szempontból mégiscsak „nyugdíj”. Ez azért érdekes, mert a nyugdíj adómentes juttatás, és mivel adómentes, így hiába csökkentik az ellátását a mindenkori szja mértékével, a levont összeg mégsem személyi jövedelemadó.

Nem nyugdíj, ami nyugdíj, szja, ami nem szja

Olvasónk értesült egy cikkünkből, hogy aki tartós beteg, például cukorbeteg, az csökkentheti a fizetendő személyi jövedelemadóját (szja). Az szja-visszatérítés összege a mindenkori havi minimálbér maximum 5 százaléka lehet, és havonta vagy évente egyszer egy összegben igényelhető. A minimálbér most 149 ezer forint, így az idei évben összesen legfeljebb 89 400 forintot lehet visszaigényelni. Aki már régebb óta beteg, és eddig nem igényelte az adó-visszatérítést, az pedig visszamenőlegesen is kérheti.

Olvasónk már elég régóta cukorbeteg. És mivel volt korkedvezményes nyugdíjasként szja-mértékű levonás terheli járandóságnak nevezett pénzbeli ellátását, ezért írt a NAV-nak, hogy szeretné érvényesíteni  az 5 százalékos adó-visszatérítést. A NAV azonban elutasította a kérelmét. Azzal indokoltak, hogy

  • bár 2012. január 1-jétől a szolgálati járandóságot a személyi jövedelemadóval megegyező mértékben (akkor még 16, azóta 15 százalékkal) csökkentve kell folyósítania a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak, illetve most már a Magyar Államkincstárnak, de
  • a szolgálati járandóság a személyi jövedelemadóról szóló törvény szerint nyugdíjnak minősül, így adómentes.

A NAV válasza szerint tehát az ellátás kívül esik a személyi jövedelemadó rendszerén, emiatt nem is érvényesíthető rá a betegség után járó adójóváírás. Ugyanakkor hozzátették azt is, hogy speciális szabályozás alapján a családi adókedvezmény mégis érvényesíthető a járandóságból levont szja-mértékű csökkentésből.

Miért? Csak!

Magyarázat nincs, egyszerűen így határoztak a törvényalkotók 2011-ben, amikor megszüntették a korhatár előtti nyugdíjakat. Megnéztük az eredeti törvényjavaslat indoklását – ott sem írták, miért kell az szja mértékével csökkenteni a járandóságokat, és hogy egyébként miért nem számít szja-nak ez a levonás, de az szja-törvény sem írja, hogy miért nyugdíj adózási szempontból, ami egyébként  a nyugdíjtörvény szerint nem az. És hogy nagyobb legyen a zűrzavar, a Munka Törvénykönyve szerint is nyugdíjnak számít az az ellátás, ami a nyugdíjtörvény szerint nem nyugdíj:

Kirúgásnál nyugdíjasnak számított a mozdonyvezető, hiába nem az
Korhatár előtti ellátás mellett nem jogosult a nyugdíjas kedvezményekre. Felmondásnál viszont hátrányba került, mintha nyugdíjas lenne.

A NAV még annyit írt olvasónknak, hogy a súlyos fogyatékosságban/meghatározott betegségekben szenvedő magánszemélynek lehetősége van az összevont adóalap adóját csökkenteni. Mivel a szolgálati járandóság adómentes bevételnek minősül, ezért amennyiben valaki a szolgálati járandóságon kívül más jövedelemmel nem rendelkezik, akkor  összevont adóalapba tartozó jövedelem hiányában a kedvezmény érvényesítésére nem jogosult.

Olvasónk és egy másik sorstársa is elküldte szerkesztőségünknek a járandósága megállapításáról szóló idei levelet. Mindkettőn az szerepelt, hogy adómentes az ellátásuk, hiába 15 százalékkal csökkentett összegű.

Angyal József okleveles adószakértőt kérdeztük, nem furcsállja-e, hogy valamit csökkentenek a mindenkori szja mértékével, de az mégsem szja? Egy külön szabály alapján azonban, ha családi adókedvezményről van szó, mégis szja-ként kezelhetik. Erre ennyit reagált:

A magyar adójogalkotást a kézi vezérlés jellemzi. Dominálnak a kivételek.

Korábban egy másik rendőrnél kiszámoltuk, őt eddig 2,3 millió forinttal rövidítették meg az szja-levonással:

2,3 millió forint nyugdíjat vettek el az exrendőrtől
Nem kell kifizetnie az államnak, amit ígért.

Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Mihádák Zoltán / MTI

Ajánlott videó

Olvasói sztorik