Gazdaság nyugdíj

Nyugdíj: meglepetés érheti a rendőröket a szolgálati időnél

Korábban a témában:

A frász kerülgeti az ex-rendőröket, mert a nyugdíjfolyósító nyilvántartásában nem vagy hiányosan szerepelnek a rendőrségnél leszolgált éveik. Egy volt rendőr lekérve a saját adatait például azzal szembesült, hogy mindössze öt év szolgálati időt tartanak neki nyilván. A rendőrségnél eltöltött majdnem húsz évéből pedig csupán két év szerepelt a nyugdíjnyilvántartásban.

29 év alapján fizetik, de a nyugdíjfolyósító csak 5 évről tud

Mindez azért meglepő, mert a volt rendőr most szolgálati járandóságot kap, és ennek összegét majdnem 30 év alapján állapították meg neki. Erről papírja is van, még 2009-ből, amit a lemil.blog le is hozott.

Korábban 25 év tényleges szolgálati viszonyban eltöltött szolgálati idő után szolgálati nyugdíjra voltak jogosultak a fegyveres szervek hivatásos állományú tagjai, így a rendőrök is. Összegét a nyugdíjazást megelőző 12 hónap havi átlaga alapján állapították meg. 2012 januárjától a szolgálati nyugdíj megszűnt, illetve szolgálati járandóság lett belőle. Összege kevesebb, mint amennyi a szolgálati nyugdíj volt, mert szja-t vonnak belőle.

Tehát több mint 29 év alapján kapja a járandóságát, miközben csak bő 5 év szolgálati idő szerepel a neve alatt a nyugdíjnyilvántartásban. Rákérdezett a nyugdíjfolyósítónál, hogyan lehetséges ez, mire azt a választ kapta, csak abból tudnak dolgozni, amit a rendőrség megküld nekik.

Kiposztolta, mit tapasztalt, és a hozzászólásokból kiderült, nem egyedi esetről van szó. Például az egyik volt pénzügyőr egy éve próbálja elfogadtatni 12 év szolgálati idejét, egy másik ex-rendőr 27 évvel ment el nyugdíjba, azóta is dolgozott, így már 38 év szolgálati időnél tart, de a nyugdíjnyilvántartás szerint csak bő 8 év szolgálati ideje van, nem szerepel benne sem a BM-es időszak, sem az azóta ledolgozott 11 éve.

A rendőrségnek nem kellett elküldenie a nyugdíjfolyósítóhoz az adatokat

Az ORFK válasza szerint ez a magyarázat arra, miért hiányos a rendőri időkre a nyugdíjnyilvántartás. A jogszabály alapján 2012. december 31-ig a szolgálati nyugdíj megállapításáról szóló határozatot az ORFK illetékes osztálya készítette el. És a hivatásos állományba tartozók illetményadatait nem kellett átadniuk a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak.

2013. január 1-jétől viszont ez megszűnt, azóta úgynevezett adategyeztetési eljárást vezettek be. Ez vonatkozik egyébként mindenkire, nem csak a rendőrökre. Az adategyeztetés célja, hogy a leendő nyugdíjasok még aktív korukban megtudhassák, milyen biztosítási jogviszonyaik, a nyugdíjnál figyelembe vehető kereseteik szerepelnek a nyugdíjbiztosítási nyilvántartásban, így lehetőséget ad a korrekcióra még a nyugdíjazás előtt. Az egyeztetési eljárást a kormányhivatalok járási hivatalai folytatják le. Az adategyeztetéssel azt akarják elérni, hogy a nyugdíjbiztosítás nyilvántartása csak az ügyfél által ismert és vele egyeztetett adatokat tartalmazzon, amivel a nyugdíj előtt állókra tolják annak felelősségét, hogy rendben legyen a nyilvántartás.

A nyugdíj összegét a szolgálati idő hosszától függő nyugdíjszorzó és az 1988 óta szerzett (nyugdíjjárulék alapját képező) keresetekből számított nettó átlagkereset összege határozza meg. Ezért is nem mindegy, mennyi szolgálati időt ismernek el valakinek.

Fotó: Lakatos Péter / MTI

Lebokszolják egymás között

Szolgálati járandóságból így lesz nyugdíj

A szabály az, hogy ha a szolgálati járandóságban részesülő személy betölti az öregségi nyugdíjkorhatárt, onnantól a szolgálati járandóság teljes összegét (szja-levonás nélkül) kell neki öregségi nyugdíjként továbbfolyósítani. Aki dolgozott a járandóság folyósítása alatt, és legalább 365 nap szolgálati időt szerzett, annak azt kell tudnia, hogy az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése után (legfeljebb fél éven belül) kérheti a nyugdíjfolyósítótól, hogy ezt a munkáját is figyelembe véve számolják újra az öregségi nyugdíját.

Az ORFK-t kérdeztük, mit tegyen az az ex-rendőr, akinek szintén nincsenek meg a szolgálati évei a nyugdíjfolyósítónál. Azt javasolták, hogy küldjék meg másolatban a hiányzó szolgálati időt igazoló iratokat a nyugdíjfolyósítónak, amely erre hivatalból megkeresi az érintett rendőri szervet. Az igazolja a szolgálati időt, az illetményt, illetve azt, hogy a járulékot befizették. Ez alapján pedig a nyugdíjfolyósító módosítja az adatokat és elismeri az így leigazolt szolgálati időt.

Egy másik ex-rendőrnek szintén csak két évet tartottak nyilván a rendőrségi szolgálati idejéből a nyugdíjfolyósítónál. Ő már keresztül ment ezen az egyeztetési procedúrán. Azzal nyugtatott, hogy a személyzeti osztályok tudnak a lyukas szolgálati időkről és profin intézik a korábbi rendőrségi munkaviszony leigazolását a nyugdíjintézetnél.

Azt viszont nem sikerült megtudnunk az ORFK-tól, miért nem küldik át az érintettek adatait hivatalból, automatikusan, hogy ne a volt rendőröknek kelljen a jogviszony-igazolással egyesével bajlódniuk.

Kiemelt kép: Neményi Márton / 24.hu

Ajánlott videó mutasd mind

Akkora válság jöhet, hogy 2022-ig is eltarthat

Londoni pénzügyi elemzők számításai szerint példátlan ütemben romlottak az év eleje óta a világgazdaság növekedési kilátásai az új koronavírus okozta világjárvány megfékezését célzó korlátozások miatt.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.