Gazdaság

A régiós országok kenterbe vernek minket az adórendszerükkel

A washingtoni Tax Foundation elemezte a világ 36 országának adórendszerét és azok versenyképességét, összeállítva egy érdekes és tanulságos rangsort — írta meg a Növekedés.hu.

Az észtek az elsők, a franciák az utolsók, Magyarország pedig a 14. helyen végzett.

A lap szerint az adórendszerek versenyképességének elemzése és pontozása során a kutatók vizsgálták egyrészt az adórendszerek felépítését, az adókulcsok mértékét, a versenyképességre gyakorolt hatást, az adójogszabályok betarthatóságát és a rendszer egyszerűségét.

Öt fő csoport került be az elemzésbe,

  • a vállalatokat terhelő adók,
  • a magánszemélyeket terhelő adók,
  • a fogyasztást terhelő adók,
  • a vagyoni típusú adók
  • és a nemzetközi adószabályok.

Magyarország a maximális 100 pontból 68,6 pontot szerzett meg, míg a listavezető Észtország a maximális értéket zsebelte be. A második helyen lévő Új-Zéland 86,6, a harmadik helyre került Litvánia pedig 86 pontot érdemelt ki. A lista végén Franciaország található, de hátra került Lengyelország, Olaszország és Japán is. A régiónkból Szlovákia és Csehország a 10-11. helyen végeztek, megelőzve Magyarországot.

A részletes pontozás alapján a magyar adórendszer versenyképességét leginkább a magas áfa húzza le.

Miért rossz az adórendszerünk?
Például mert ilyen szélsőséges helyzeteket eredményez: egy garantált bérminimumot kereső, egy egyetemista és egy középiskolás gyereket egyedül nevelő nő több adót fizet, mint egy háromgyerekes, havi 650 ezer forintot kereső családfő – előbbi havonta nagyjából 20 ezer, utóbbi nulla forint szja-t fizet.

Kiemelt kép: Berecz Valter/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik