Belföld

A NAV kommandósai csaptak le egy mobiltelefon-maffiára

Majdnem négymilliárd forint áfát csalt el egy mobiltelefon-kereskedelemmel foglalkozó bűnszervezet, amelyet nemrégiben egy nemzetközi akcióban számolt fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Az adóhatóság közleménye szerint a pécsi irányítású bűnszervezet közvetítő cégeken keresztül szerzett be Ausztriából telefonokat nettó áron. Mivel nem fizették meg a termékimport utáni áfát, a továbbértékesítéskor nagyon kedvező árat tudtak képezni, majd az áthárított áfát is visszaigényelték.

A hálózatot a NAV több uniós nyomozóhatóság részvételével négynapos akcióban számolta fel. A pénzügyi nyomozók kilenc embert állítottak elő és hallgattak ki gyanúsítottként, közülük hat letartóztatását a bíróság már el is rendelte. A bűnszervezet irányítóit a NAV kommandósai fogták el, mert náluk „agresszív ellenállásra” lehetett számítani.

A költségvetést ért kár megtérítésére a NAV összesen mintegy 2,3 milliárd forintnyi vagyont zárolt: luxusautókat 140 millió, ingatlanokat 550 millió, üzletrészeket 600 millió, bankszámlákat 450 millió forint értékben, de egy 373 milliós jogosulatlan áfa-visszaigénylés kiutalását is sikerült megakadályozni. A házkutatásokon előkerült összesen 15 millió forint készpénz mellett a nyomozók egy banki széfben további 140 millió forintot találtak.

A nyomozás különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben és üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt folyik. A szervezet irányítói a NAV szerint akár 20 évet is kaphatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik