Gazdaság

Lakásbővítést tervezel, vagy sürgős a felújítás? Mérlegelj a hitelfelvétel előtt

A különböző, szabad felhasználásúszemélyi kölcsönök egyre nagyobb összeghatárig igényelhetők, így ezek a termékek megoldást nyújtanak lakásfelújításra, gépjárművásárlásra, de akár hitelkiváltásra is, ám egyáltalán nem mindegy, hogy mibe fektetjük a felvett pénzt. Ugyanis van, amivel nyerhetünk és van, amivel veszíthetünk.

Lakásbővítés, vagy lakásfelújítás esetében érdemes elgondolkodni a hitelfelvételen, de egy meglévő lakástakarék kiegészítése is megfontolandó. Méghozzá azért, mert egy lakásfelújítás vagy bővítés szinte minden esetben értéknövelő hatással bír, ezért – különösen egy jó ajánlat esetén – érdemes személyi kölcsönből fejleszteni, mert az értéknövekedéssel többet lehet nyerni, mint amennyibe kerül a kölcsön.

Jó példa erre az ingatlanban található nyílászárók cseréje, vagy a konyha, illetve a fürdőszoba felújítása. Egy-egy ilyen beruházás ugyanis a lakásértékesítése esetén akár több millió forinttal növelheti az ingatlanértékét, és az eladást is felgyorsíthatja. Ezekben az esetekben akár pénzben is kifejezhető, hogy a felvett személyi kölcsönből kivitelezett beruházás mennyivel növelte az ingatlanértékét.

Ugyanakkor ez esetben is érdemes mérlegelni és számolni.

A személyi kölcsön futamideje általában 1 és 3 év közé tehető, azaz gyors lejáratú hitel. A törlesztő részleteket havi részletekben kell visszafizetni, amely a felvett összegből és a bank által meghatározott kamat összegéből tevődik össze.

Ha nem akarunk meglepetéseket, érdemes fix kamatozású kölcsönt felvenni, mert ez esetben a tőke és a kamat összeg garantáltan nem változik a törlesztés során. Igaz, ez hitelfajta valamivel drágább, de ezzel a megoldással elkerülünk minden kockázatot. Ha mégsem ezt választanánk, érdemes legalább változatlan törlesztőrészletet kérni, ugyanis bár ezzel a futamidő végére növekedhet a visszafizetendő összeg az esetleges kamatváltozások következtében, havonta ugyanannyit kell visszafizetni, legfeljebb a törlesztőrészletek száma emelkedhet.

Fix kamat vagy fix törlesztőrészlet? Bajba kerülhetsz, ha összekevered
Ezek között kulcsfontosságú különbséget tenni, mert egészen mást jelentenek.  

A személyi kölcsönök közötti eligazodást különben segítik az online hitelkalkulátorok, amelyek testreszabott feltételek mentén hasonlítják össze a bankok ajánlatait. Igaz, ez persze csak iránytű, a bank ettől eltérhet.

Szponzorált tartalom

THM: 7,3%-24,1%. A tájékoztatás nem teljeskörű. A cikk az OTP Bank támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik