Gazdaság

Három helyzet, amikor a kölcsön nemhogy hátralépés, de egyenesen a fejlődés záloga

Magyarországon a személyi kölcsöntől sokan még mindig tartanak, pedig ha betartunk pár alapszabályt, akkor egy jó ütemben felvett kölcsön előre lendítheti az életünket. Ehhez érdemes minden apró lépést átgondolni, mert annak tényleg nincs értelme, hogy mindenre áruhitelt veszünk fel, ami megtetszik a boltban. A továbbiakban felsoroljuk azt a három esetet, amikor érdemes megfontolni a pénzügyi segítséget.

Krízis

Az ember soha nem tudhatja, hogy mikor kerül olyan helyzetbe, hogy hirtelen sok pénzt kell kiadnia. Az ilyen vészhelyzetek még akkor is kellemetlenek, ha az egyénnek van megtakarítása, ami vagy elegendő a krízis elhárítására, vagy nem. Egy rossz lépés, egy apró figyelmetlenség és kész is a baj. Egy csonttörés vagy bármilyen súlyosabb sérülés után pedig hosszú rehabilitáció következik, amihez gyógyászati segédeszközöket kell vásárolni, rosszabb esetben akár a lakókörnyezetünk is át kell alakítani, hogy a beteg megfelelő körülmények között gyógyulhasson. És akkor a gyógyszerekről, gyógytornáról, egyéb készítményekről még nem is beszéltünk. Ezek a költségek akár milliósra is rúghatnak, így ebben az esetben érdemes megfontolni a kölcsönt, pláne, ha az illető a munkaképtelenné is válik egy jó időre.

Eszköz

Ha olyan körülmények között dolgozunk, hogy saját eszközöket kell használnunk, akkor bizony pontosan tudjuk, milyen idegesítő, amikor egy rossz számítógép, egy elromló berendezés vagy akárcsak egy meghibásodott kábel akadályoz a munkában. Mert egy ideig lehet nem megfelelő körülmények között dolgozni, de hosszútávon nagyon jó hatással van a produktivitásra, ha megfelelő eszközök állnak a rendelkezésünkre. Arról már nem is beszélve, hogy amennyiben egy vállalkozás egyről a kettőre akar jutni, ahhoz bizony fejlődni kell, a fejlődés pedig fejlesztés nélkül lehetetlen. A fejlesztésre felvett személyi kölcsönnel nem hátra teszünk lépéseket, hanem kicsit megállunk, hogy aztán nagyot ugorhassunk előre.

Fix kamat vagy fix törlesztőrészlet? Bajba kerülhetsz, ha összekevered
Ezek között kulcsfontosságú különbséget tenni, mert egészen mást jelentenek.  

Befektetés

Végül pedig jöjjön a befektetés, amikor is a kölcsön nem elveszi a pénzünket, hanem egy idő után kvázi tőkét termel nekünk. Az invesztálás nem könnyű dolog, rengeteg kockázattal jár. A legtöbb ember azzal a problémával küszködik, hogy van tuti ötlete, de nincs pénze azt megvalósítani. Komoly tervezéssel, fegyelemmel és szisztematikus munkával be lehet indítani egy vállalkozást, ami aztán kvázi kitermeli nekünk a kölcsönünket. Ehhez persze kell egy jó ötlet is, de ha ez megvan, akkor a kölcsön onnan már nem teher, hanem a fejlődés záloga.

Szponzorált tartalom

THM: 7,3%-24,1%. A tájékoztatás nem teljeskörű. A cikk az OTP Bank támogatásával készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik